2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem lesz romániai vendégmunkás-áradat Magyarországon

2006. december 13. 11:09, utolsó frissítés: 11:10

Körülbelül 100-150 ezren vállalnának munkát Magyarországon az uniós csatlakozás után – derül ki egy budapesti szociológiai kutatóintézet, a Tárki adataiból. A romániai illetékesen azzal számolnak, hogy jövőre további félmillió ember használja ki a csatlakozással járó szabadabb munkavállalási lehetőségeket, de túlnyomó többségük a már bejáratott helyszínnek számító Spanyolországba és Olaszországba menne.

Az is szempont, hogy ebben a két országban keresnek a romániai munkavállalók a legjobban, Magyarországhoz képest is. A Tárki azzal igyekszik megnyugtatni a magyar közvéleményt, hogy a vendégmunkások eddig sem okoztak komoly feszültséget a magyar munkaerőpiacon, mert megjelenésük csak bizonyos régiókat és szakmákat érint.

A romániai bérek lassan elérik a magyarországi színvonala, ezért sem számítanak a kutatók nagy vendégmunkás-hullámra Romániából. Az országban körülbelül 400 ezer betöltetlen állás van, főleg a textil- és az építőiparra jellemző a strukturális munkaerőhiány. (mtv este/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS