2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

December 22-ig eredményt hirdetnek a CEC-privatizációban

2006. december 14. 10:33, utolsó frissítés: 10:33

December 22-ig eredményt hirdetnek a Takarék- és Letéti Pénztár (CEC) privatizációjában, közölte tegnap Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter azután, hogy a Tăriceanu-kabinet elfogadta a takarékpénztár eladási szerződésének véglegesített változatát.

Mint elmondta, hogy a privatizáció nyertesét december 20-22 között nevezik meg. Most továbbítják a kormány által véglegesített szerződést és a javított ajánlatokra vonatkozó kérelmet a versenyben maradt Ethniki Trapeza (National Bank of Greece SA) görög kereskedelmi bankhoz és a magyarországi OTP Bankhoz, a javított ajánlatok megérkezésének napján pedig meg is nevezik a privatizáció nyertesét, mondta Vlădescu.

Szintén a tegnapi kormányülés után Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök közölte, hogy a kabinet döntése értelmében a CEC eladási szerződését is a parlament elé terjesztik jóváhagyásra, amint a tavaly decemberben eladott Román Kereskedelmi Bank (BCR) esetében is tették.

Azonban tegnap szenátusban egyszerű bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, amelyben 43 ellenzéki honatya a CEC privatizációjának leállítását követeli. Az aláírók azt javasolják, hogy a CEC-et olyan igazgatótanács vezesse, amelynek tagjai között pénzügyi-gazdasági szakemberek, a munkáltatók, a szakszervezetek, a civil szféra, valamint a nyugdíjasok képviselői is megtalálhatók.

A honatyák azzal magyarázzák kérésüket, hogy a takarékpénztár betéttulajdonosai "a normálishoz képest kisebb kamatot kaptak", és ezzel hozzájárultak a CEC és a román nemzetgazdaság fejlődéséhez. Ezért - állítják a kezdeményezők - "a CEC román betéteseinek milliói úgy véli, hogy a takarékpénztár az ő tulajdonukat képezi" - áll az indítvány indoklásában. Az egyszerű indítványról szavaznia kell a parlamentnek. Ha elnyeri a többség támogatását, akkor a szenátus vezetőségét csak arra kötelezi, hogy napirendre tűzze a CEC privatizációjának kérdését.

A miniszterelnök azonban közölte: nem ért egyet az indítvány aláíróinak álláspontjával, mivel Romániának az az érdeke, hogy minél több állami cég magánkézbe kerüljön. Tăriceanu azzal érvelt, hogy a korrupció is elsősorban az állami szférához kapcsolódik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS