2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kémsztori: Nagy Zsolt cáfolja az ügyészség verzióját, miszerint Stancev vele ellenőriztette, lehallgatják-e

2006. december 14. 15:06, utolsó frissítés: 15:10

Ügyészségi forrásokra hivatkozva a Realitatea hírtévé és a Newsin hírügynökség azt állítja, hogy a kémkedéssel vádolt Stamen Stancev Nagy Zsolt távközlési miniszter és Kerekes Gábor, az RMDSZ ügyvezető alelnöke közbenjárásával ellenőriztette, hogy lehallgatják-e a telefonját.

Az ügyészség ezt egy lehallgatott telefonbeszélgetésre alapozva állítja, mely a hír szerint a bolgár pénzügyi tanácsadó és Kerekes között augusztus 28-án zajlott. "Schumi mindig leellenőrzi. (...) De az ausztriai telefonomat nem tudják lehallgatni" – mondta a hatósági információ szerint a Credit Suisse First Boston megbízottja az RMDSZ gazdasági ügyekkel foglalkozó alelnökének.

Az ügyészség szervezett bűnözés elleni osztálya azt állítja, "Schumi" Nagy Zsolt fedőneve akar lenni. A hatóság egyik fő állítása az, hogy a lehallgatás meglétének ellenőrzése általában Nagy Zsolt feladata volt, ám esetenként azonban Kerekesre hárult. A másik: Codruţ Şereş gazdasági miniszter, illetve Nagy Zsolt tudtával jutottak Stancevhez "titkos iratok" privatizáció előtt álló nagyvállalatokról.

"Új kitalációról van szó, [az ügyészség] olyan személyek beszélgetéseiből következtet, akiknek semmi közük az ügyhöz. Telefonlehallgatási ügyekre. a beszélgetések rögzítésére a távközlési minisztériumnak (MCTI) nem terjed ki a hatásköre, és módja sincs erre, mert nem rendelkezik a megfelelő technikával. Ilyesmit sohasem tettem: nem volt sem okom, sem eszközöm, sem lehetőségem ellenőrizni, hogy egyes telefonokat lehallgatnak vagy sem" – nyilatkozta a mai sajtóban megjelent híradásokra válaszolva Nagy Zsolt.

Ezzel párhuzamosan már nem vizsgálódik Codrut Şereş exminiszter ellen az az államfői különbizottság, amely javasolhatja, kezdődjön bűnügyi nyomozás a történetben érintett miniszterek ellen. A bizottság azért döntött így, mert a tárcavezetők felelősségét szabályozó 1999/115-ös törvény volt kormánytagok ellen nem indulhat eljárás. Az új főügyész, Laura Codruţa Kövesi közölte: különbizottsági jóváhagyás nélkül is elkezdheti a nyomozást Şereş ellen az ügyészség. (hírszerk./krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS