2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iliescu, Păunescu és C.V. Tudor is hozzájárultak a kommunista rendszer fenntartásához

2006. december 15. 14:53, utolsó frissítés: 14:53

Ion Iliescu, C.V. Tudor, Adrian Păunescu, Dinu Săraru, Walter Roman (Petre Roman volt miniszterelnök apja), Vass Gizella (Bogdan Olteanu liberális képviselőházi elnök nagyanyja) neve is szerepel a kommunista diktatúra tanulmányozására létrehozott elnöki bizottság jelentésében. A bizottság megállapítja, többek közt a fenti, kommunizmusban fontos funkciókat betöltő személyek is hozzájárultak a rendszer fenntartásához.

A Vladimir Tismăneanu politológus által vezetett bizottság célja egy, a kommunizmus bűncselekményeire és visszaéléseire vonatkozó, a kommunizmus kezdete és 1989 decembere közötti időszakot felölelő tudományos dolgozat összeállítása volt.

A mintegy 660 oldalas dokumentum elkészültével Tismăneanu az Adevărul szerkesztőségébe is eljuttatta az jelentés egy példányát. Egy másik példány Traian Băsescu államelnök asztalán landolt, azzal az ajánlással, hogy az elnök ítélje el a kommunista rendszert, nevezze meg a bűnösöket, támogassa az irattárakhoz való szabad hozzáférést, valamint kezdeményezze kommunizmus borzalmainak tanítását az iskolákban. A bizottság továbbá azt kérte Băsescutól, sürgesse a forradalom, illetve az 1990 június 13-15-i bányászjárás kivizsgálását.

Tismăneanu szerint a román kommunizmus nem hagyományos értelemben vett diktatúra volt, ahol a nép ki van szolgáltatva egy vezető hatalmi vágyainak. A kommunista rezsim ehelyett egy kísérletbe fogott, melynek célja a gazdaság, a társadalom és az emberi lélek gyökeres átalakítása lett volna - a politológus ennek okán Ceauşescut Hitlerhez, Sztálinhoz és Mao Ce Tunghoz hasonlította. (adevarul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS