2019. november 20. szerdaJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia és Bulgária megüti a főnyereményt, de a kifizetés csak később lesz

2006. december 19. 10:21, utolsó frissítés: 10:33

Alig két hét maradt még hátra Románia és Bulgária európai uniós csatlakozásáig. Nap mint nap látnak napvilágot tanulmányok, elemzések, amelyek azt taglalják, mit hoz az unió bővülése a régi és tagállamok számára. A gazdasái és pénzügyi szakértők főként azt latolgatják, mennyiben lesz képes élni e két balkáni állam alehetőségekkel, menyiben lesz képes felhasználni a rendelkezésére bocsátott strukturális alapokat.

„A két újonnan csatlakozó ország 40 milliárd eurós főnyereményt üt meg, de még sok évig tart, amíg képesek el is költeni a magnyíló EU-támogatásokat”, mondják elemzők. A várakozások szerint a legújabb EU-tagok sokáig még annál is kevésbé tudják hamar felhasználni az EU-alapok pénzeit kátyús úthálózatuk felújítására, elmaradott mezőgazdaságuk fejlesztésére vagy hulladékkezelő berendezések építésére, mint amennyire az a 2004-ben csatlakozott kelet-európai országoknak sikerült. „Egyszerűen technikai okokból még 5 százalékos felhasználási arányt sem lehet elérni a jövő évben” - mondta a bukaresti állami Európai Intézet vezetője, Nicolae Idu a Reuters hírügynökségnek.

A 2004-ben csatlakozottak átlagosan az egynegyedét költötték el az időarányosan rendelkezésre álló regionális fejlesztési segélynek az elmúlt két évben – derül ki az Európai Bizottság összesítéséből. A tapasztalat és a gyakorlat hiánya mellett gyakran a belső politikai kötélhúzás is nehezíti a döntéshozatalt az új EU-tagoknál, írta a hírügynökség. Ez utóbbi szemlátomást eléri Romániát is: a reformista jobbközép kormány nemrég elvesztett parlamenti többségét, és jövőre előre hozott választások lehetségesek. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS