2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem állít közös listát az EP-választásokra az RMDSZ és az EMNT?

2006. december 19. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

Nem szól a legreprezentatívabb magyar szervezetek közös listaállításáról az Európai Parlamenti választásokra kidolgozott jelöltállítási szabályzat, amelyet az RMDSZ döntéshozó testületei fogadtak el szombati marosvásárhelyi ülésükön – számol be mai lapszámában a Krónika napilap. Amint arról beszámoltunk, közös jelöltlista-állítás ötletét az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Tőkés László vetette fel november elején a Markó Béla RMDSZ-elnökkel folytatott kolozsvári megbeszélésén. Markó akkor nem zárkózott el a lehetőségtől.

Az RMDSZ jelöltállítási szabályzatát az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége terjesztette be a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) és a Szövetségi Egyeztető Tanács (SZET) együttes ülésén; a testületek a szövegtervezetet vita és módosítás nélkül fogadták el. A dokumentum szerint az a személy lehet a szövetség Európai Parlamenti képviselőjelöltje, „aki tagja az RMDSZ-nek, a szövetséggel társult szervezetnek, illetve a Magyar Ifjúsági Értekezlet tagszervezeteinek”.

A tiszta múlt, és a nyelvismeret mellett ugyanakkor az is feltétele a jelöltségnek, hogy az illető nyilatkozatban vállalja: „tiszteletben tartja és végrehajtja a Kongresszus, az SZKT és a SZET együttes ülése, az SZKT, illetve a SZOT határozatait, és nem határolja el magát e testületeknek, valamint a szövetségi elnöknek e határozatok alapján tett állásfoglalásaitól.” Nyilatkozatot kell adnia arról is, hogy – ha megszegi a szövetséggel szembeni kötelezettségeit – tudomásul veszi az alapszabály által előírt szankciókat és aláveti magát ezeknek. A szankciók sora a figyelmeztetéstől a kizárásig terjed, és arra az esetre is vonatkozik, „ha egy tag vagy tisztségviselő helyhatósági vagy parlamenti választások során az RMDSZ jelöltjeivel szemben indul, támogatja az ellenjelölteket, az RMDSZ jelöltjeinek nem támogatására buzdít, avagy nem választási időszakban a Szövetség támogatásának megvonására buzdítja a magyarságot”.

Kovács Péter ügyvezető alelnök, a tervezet kidolgozója a lap újságírójának a megkeresésére elismerte, a szöveg nem szól arról, hogy a jelöltlistán az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak is helyet biztosítsanak, de szerinte nem is zárja ki ennek a lehetőségét. „Tőkés László is tagja az RMDSZ-nek, lehetősége van tehát arra, hogy akár valamely társult tag jelöltjeként felkerüljön a szövetség jelöltlistájára” – nyilatkozta. Kovács Péter indokoltnak tartotta a megkötéseket, mert – mint mondta – a szavazatokat az RMDSZ-listára kell leadni; a készülő választási törvény által támasztott feltételeket ugyanis csak az RMDSZ képes teljesíteni.

Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke sajnálatosnak tartotta, hogy az RMDSZ-ben ezúttal is a pártlogika kerekedett felül. Úgy vélte, hiba lenne az erdélyi magyar közösség brüsszeli képviseletét a pártpolitika szintjére redukálni. Ennek ellenére Szilágyi is úgy vélte, ha az RMDSZ részéről lenne politikai akarat, még mindig nem lenne késő megegyezni a közös képviseletről.
A hét végén elfogadott szabályzat szerint a brüsszeli képviselői mandátumra pályázó magyar politikusoknak január 15-ig kell benyújtaniuk a szabályzatban rögzített iratokat, nyilatkozatokat. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS