2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország ütemezetten nyitja meg munkaerőpiacát Bulgária és Románia előtt

2006. december 21. 09:11, utolsó frissítés: 09:11

Magyarország ütemezetten nyitja majd meg munkaerőpiacát a bolgár és a román munkavállalók előtt - ismertette a kabinet szerdai döntését a kormányszóvivő sajtótájékoztatón. Danks Emese elmondta: az ütemezett nyitás azt jelenti, hogy Bulgária és Románia uniós tagságának első két évében 219 szakmára terjed ki az automatikus engedélykiadás.

Hangsúlyozta: az érintett szakmában a Magyarországon dolgozni szándékozó román és bolgár állampolgároknak kérni kell ugyan munkavállalási engedélyt, de annak megadása automatikus lesz. Mint mondta, ezek olyan szakmák, amelyekben Magyarországon munkaerőhiány van. Példaként említette az élelmiszer-, a textil-, az építőipart és az egészségügyet. Kitért arra, hogy az eredeti javaslatban 140 szakma szerepelt, de ez az RMDSZ javaslatára bővült.

A szakmákat tartalmazó lista az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján a www.afsz.hu oldalon található - tette hozzá. Beszélt arról, hogy a meghatározott szakmák és ágazatok mellett továbbra is könnyítetten juthatnak majd a munkaerőpiacra azok, akik gyakornokként dolgoznak vagy szezonális munkát vállalnak Magyarországon. Ezekben az esetekben megmaradna az eddig alkalmazott kvóta-rendszer, vagyis továbbra is évente 700 gyakornok, illetve 8000 szezonális munkás dolgozhat hazánkban - mondta.

A kormányszóvivő kiemelte: azokon a területeken, ahol nincs szükség többlet munkaerőre, ott fennmarad a jelenlegi munkavállalási rendszer, és csak fokozatosan, egy-egy szektor munkaerőigényét is figyelembe véve nyitják meg a munkaerőpiacot.

A kormány egy év elteltével felülvizsgálja majd a kérdést, és az addigi tapasztalatoknak megfelelően dönt a további lépésekről - fűzte hozzá.

Danks Emese közölte azt is, hogy a munkaerőpiac fokozatos megnyitásával párhuzamosan fokozottabbá válik a külföldiek magyarországi munkavégzésének nyomon követése, és erőteljesebb lesz az illegális foglalkoztatás elleni fellépés. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS