2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Uniós fenyegetés: feddhetetlenségi ügynökség nélkül életbe lép a védzáradék

2006. december 21. 11:25, utolsó frissítés: 11:38

A védzáradék életbe lépésével fenyegetik Romániát az európai uniós hivatalosságok, miután nem elég, hogy lassan halad a törvény vitája a parlamentben, a képviselőház „meg is fosztotta lényegétől” a feddhetetlenségi ügynökség (ANI) létrehozásáról rendelkező törvényt.

„A feddhetetlenségi ügynökség kulcskérdése a korrupcióellenes küzdelemnek. Románián és Bulgárián múlik, hogy e védzáradékok nagy fejezeteket vagy csupán lábjegyzeteket fognak jelenteni történelmükben” – jelentette ki a BBC-nek nyilatkozva Olli Rehn bővítési biztos. Mint elmondta, jelenteni fogja a visszásságokat a miniszterek tanácsának, és ha mielőbb nem alakul meg az európai normáknak megfelelő feddhetetlenségi ügynökség, akkor életbe léphet az igazságszolgáltatásra vonatkozó védzáradék, amely többek között korlátozná a romániai bírák és rendőrök együttműködését európai uniós kollégáikkal.

A közeljövő terveiről tartott tegnapi ünnepi parlamenti ülésszakon Traian Băsescu államfő fel is kérte a szenátorokat, hogy még az idei év végéig fogadják el az ANI-törvényt. „Négy nap maradt még hátra, tegyünk azalatt tanúbizonyságot komolyságunkról” – bíztatta a törvény megfelelő formában való elfogadására a felsőházi honatyákat az államfő.

Úgy tűnik azonban, hogy felhívása későn érkezett: a szenátus ma ül össze utoljára, a napirenden plenáris ülés szerepel. Ez azt jelenti, hogy bizottságokban nem dolgoznak, az ANI-törvény pedig a jogi bizottság asztalán van, előbb nekik kell elfogadniuk azt. Az egyetlen lehetőség arra, hogy még idén elfogadják a törvényt az lenne, ha jövő héten, december 27-28-ára rendkívüli ülésszakot hívnának össze. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS