2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legtöbbet költő, Kluzs-Napoka és Babeş-Bobu: Eckstein díjazott

2006. december 21. 17:37, utolsó frissítés: 17:43

A szenátus jogi bizottsága jövőre január 22-én ülésezik, és első napirendi pontként szerepel majd a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) létrehozásáról szóló törvénytervezet – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Eckstein-Kovács Péter.

A szenátus jogi bizottságának elnöki tisztét betöltő szenátor azért nem sürgetné a tervezet elfogadását, mert akkor több, mint valószínű, hogy a képviselőház által “kiherélt”, úgy az igazságügy-miniszter, mind az Európai Unió által kritizált változatot fogadnák el.

>> Uniós fenyegetés: feddhetetlenségi ügynökség nélkül életbe lép a védzáradék >>

Eckstein egy kompromisszumos szövegváltozat megszületésében bízik, ehhez pedig egyeztetésekre van szükség: a január végi időpont emiatt alkalmasabb – érvelt.

A laza, “év végi” hangulatban lezajlott sajttájon díjakat adományozott az RMDSZ-szenátor: a harmadik, Babeş-Bobu nevű díjat az a három magyar BBTE-oktató kapta, akik megszavazták Hantz Péter és Kovács Lehel munkaszerződésének felbontásáról szóló javaslatot az egyetem szenátusában. A szenátor újságírói kérdésre nem kívánta megnevezni a tanárokat.

Eckstein elmondta, a díj egy, a Scanteia kommunista pártlap egyik 1984-as számába megjelent Emil Bobu-beszéd magyar fordítása. A Ceausescu-házaspár bizalmasa, egyszersmind a volt rendszerben fontos tisztségeket betöltő Bobu cikke a nemzetiségi kérdés megoldásáról szól.

A második, Kluzs-Napoka díj két Kolozsvár-helységnévtábláról készült fénykép. Eckstein Takács Csabát, az RMDSZ ügyvezető elnökét, illetve a jövő évi RMDSZ-kongresszus szervezőjét, Kovács Pétert tartotta érdemesnek a díjra. Mint elmondta azért, mert kolozsvári létükre mindketten amellett kardoskodtak, hogy az RMDSZ-kongresszust ne Kolozsváron, hanem Aradon tartsák.

A szenátor egyébként kifogásolta, hogy a kongresszus négy lehetséges helyszíne közül úgy döntöttek – az alapszabályzat ellenére - Arad mellett az SZKT legutóbbi ülésén, hogy nem jött össze az egyszerű többség: az összesen 87 szavazóból csak 34-en voksoltak Arad mellett.

Az első, a legtöbbet költő díjat Orbán János Dénes E-MIL elnök érdemelte ki azzal a kijelentésével, hogy ő több pénzt kapott verseinek szerzői jogaiért, mint Markó Béla. Mint ismeretes, a korrupció-ellenes hatóság (DNA) nyomozást indított amiatt, hogy a politikus tavalyi vagyonnyilatkozatában jogdíj-bevételként nagyobb összeg volt feltüntetve, mint miniszterelnök-helyettesi és RMDSZ-elnöki fizetése együtt. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS