2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Németh Hantzék elbocsátásáról: a BBTE „lábbal tiporja" a saját multikulturalitásáról hirdetett terveket

2006. december 22. 08:21, utolsó frissítés: 08:33

A magyar Országgyűlés külügyi bizottsága felháborodva értesült, hogy a kolozsvári Babeş-Bolyai Egyetem szenátusa immár másodszor is elbocsátotta Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktust – jelentette ki tegnap Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke. Mint elmondta, felháborodva vették tudomásul, hogy a BBTE szenátusa immár másodszor is elbocsátotta azt a két oktatót, akik nem tettek mást, minthogy érvényt akartak szerezni az egyetem saját határozatának a kétnyelvűséggel kapcsolatban. Hozzátette: ezzel a döntésével az egyetem mintegy "lábbal tiporja" a saját maga multikulturalitásáról fennhangon hirdetett terveket.

A fideszes politikus közölte, a külügyi bizottság támogatásáról biztosítja a két oktatót a fellebbezésükben. „Elvárjuk a román szervektől, hogy a jogállamiság elveivel összhangban ez a rehabilitációs, illetve fellebbezési folyamat akadálytalanul mehessen végbe - tette hozzá. - Elvárjuk a magyar kormánytól, hogy egyértelműen és határozottan támogassa a két oktató rehabilitációját.”

Kozma József, a bizottság szocialista alelnöke úgy fogalmazott: „leghatározottabban elítéljük az oktatók eltávolítását az egyetemről”. Véleménye szerint ez sérti a magyar kisebbség jogait anyanyelvének használatához, emellett ez az ügy árt a magyar-román viszonynak is, és az európai uniós csatlakozás küszöbén álló Románia hírnevének is. Megemlítette, hogy 2007. január elsejétől éppen Románia fogja adni az EU többnyelvűségért felelős biztosát. Elmondta azt is, kezdeményezni fogják, hogy az Európa Tanács illetékes szervei vizsgálják meg az ügyet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS