2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

BNR-javaslat: ingatlanvásárlási hitel önrész és garancia nélkül

2006. december 22. 11:32, utolsó frissítés: 11:32

Nem kell többé 25 százalékos önrészt felmutatnunk a bankoknak ingatlanvásárlási vagy -építési hitel igénylésekor, amennyiben elfogadják a Román Nemzeti Bank (BNR) erre vonatkozó javaslattervezetét. Mint ismeretes jelen pillanatban éppen a BNR írja elő, hogy a kereskedelmi bankok kötelesek 25 százalék önrészt kérni ügyfeleiktől, amennyiben ezek ingatlanvásárlási vagy -építési hitelt igényelnek.

„A jegybank ezzel a javaslattal le szeretne mondani az előleg szükségességéről és a hitelek biztosításáról. A BNR-nek egyetlen célja van: megakadályozni a lakosság túlzott eladósodását” – nyilatkozta a Hotnews internetes portálnak Adrian Vasilescu, a jegybanki kormányzó tanácsadója.

Kijelentése értelmében tehát ha érvénybe lép majd az új rendelkezés, jelzáloggal sem kell majd biztosítani a hiteleket. Mugur Stet, a jegybank szóvivője elmondta, legvalószínűbb, hogy a rendelkezés márciusban lép majd érvénybe.

Ingatlanpiaci szakértők szerint a rendelkezés hatályba lépése az ingatlanpiac valamennyi szegmensének további bővülését eredményezné. Továbbá szerintük ennek köszönhetően nem nőnének tovább a lakásbérlési díjak. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS