2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Füstbe ment privatizáció: tőzsdére viszik vagy egy-két év múlva magánosítják a CEC-et

2006. december 22. 17:09, utolsó frissítés: 22:18

Miután az OTP visszalépését követően kudarcba fulladt a Takarék- és Letéti Pénztár (CEC) privatizációja, a kormány mai ülésén úgy határozott, leállítja a pénzintézet magánosításának folyamatát, és vonzóbbá tétele érdekében 150 millió euróval megemeli törzstőkéjét. Ezt Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök jelentette be a kabinet ülését követően.

„Ma járt le a határidő a CEC privatizálására irányuló ajánlatok benyújtására. Az első meglepetés reggel ért minket, amikor a bizottság két ajánlat helyett csak egyet kapott. Tehát nem beszélhetünk igazi versenyről, és úgy döntöttünk, leállítjuk a CEC privatizációs folyamatát. Egyébként az ajánlat sem volt olyan, mint amilyent szerettünk volna" – mondta Tăriceanu.

Az Antena3 hírcsatorna viszont tudni véli, hogy a National Bank of Greece 560 millió eurót ajánlott a CEC-ért. Korábban pedig bankpiaci szakértők is úgy ítélték meg, hogy 500 millió euró körül lesz a vételár.

Tăriceanu ugyanakkor közölte, előfordulhat, hogy a CEC-et tőzsdére viszik. Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter, aki miután az OTP nem tett ajánlatot kérte a privatizáció leállítását, a kormányülést követően bizakodóan nyilatkozott. Szerinte nem kell csüggedni, nem szokatlan, hogy egy privatizáció nem sikerül. Példaként a Román Kereskedelmi Bank (BCR) magánosítását hozta fel, amely szintén nem sikerült első nekifutásból.

A pénzügyi tárcavezető szerint jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy a CEC-et mielőbb teljesen átszervezzék. Hozzátette: valószínűleg ismét meg fogják hirdetni a pénzintézet privatizációját, ám addig még legalább 1-2 évnek el kell telnie. (mediafax, antena3)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS