2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vadim pártja a Le Pen-féle EP-frakcióhoz akar csatlakozni

2006. december 27. 15:41, utolsó frissítés: 15:41

A Nagy-Románia Párt (PRM) európai parlamenti honatyái 2007-től a francia Jean-Marie Le Pen által tervezett nacionalista frakcióban folytatják munkájukat az Európai Parlamentben (EP). A PRM-nek jelenleg öt politikusa van az EP-ben, a többi hazai pártot képviselő törvényhozókkal együtt január elsejéig csak megfigyelői státussal rendelkeznek.

Corneliu Vadim Tudor pártelnök közleményben jelentette be szerdán, a csatlakozás után a PRM eleget tesz Le Pen felkérésének, és csatlakozik a Felvilágosult Nacionalizmus nevű, januárban megalakítandó EP-frakcióhoz.

Vadim Tudor szerint a parlamenti csoport francia, belga, osztrák, olasz, brit és bolgár tagjai a nemzeti önazonosságot és a szuverenitást, valamint a keresztény és az európai hagyományokat védelmezik majd, határozottan elutasítva az "új imperializmust". Tudor szerint a 2007. május 22-re tervezett EP-választások előtt a nacionalista frakció első ülését Bukarestben tartják.

Corneliu Vadim Tudor pártja a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a lakosság 12-15 százalékának támogatását élvezi. Tudor a 2000-es választásokon érte el politikai karrierjének csúcsát, ekkor államfőjelöltként a második fordulóban a 2004-ig államfői tisztséget betöltő Ion Iliescuval mérte össze erejét – a választásokat Iliescu nyerte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS