2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Le Soir: Vadimékkal összejön a szélsőjobb EP-frakció

2006. december 28. 15:15, utolsó frissítés: 15:15

Románia és Bulgária EU-csatlakozásával januárban önálló szélsőjobboldali frakció alakul az Európai Parlamentben - írja csütörtöki számában a Le Soir belga napilap. Ez a lépés nem pusztán szimbolikus jelentőségű: az önálló frakcióval a szélsőjobb az Európai Parlamentben gyakoribb felszólalási lehetőséghez és az EP munkájának szabályozásában nagyobb hatáskörhöz jut. Emellett a frakcióalakítás anyagilag is előnyös: az EP-frakciók EU-támogatásra jogosultak, ami nagyjából 50 ezer eurót tesz ki tagonként.

A szélsőjobboldali képviselők egy része eddig frakción kívüli független volt, a többiek pedig különböző más képviselőcsoportok tagjaiként politizáltak. A lap szerint az önálló csoport megalakítása a francia szélsőjobboldali vezető (egyben EP-képviselő) Jean-Marie Le Pen régi álma volt, s ennek megvalósítását a január elsejei román és bolgár EU-csatlakozás segítette. Ezzel ugyanis újabb szélsőjobboldali törvényhozók kerülnek be a testületbe, s így megvan már a frakcióalakításhoz szükséges minimális létszám (az EP szabályai szerint ehhez minimum 19 képviselő kell, mégpedig úgy, hogy az érintettek legalább a tagállamok egyötödéből érkezzenek).

Corneliu Vadim Tudor szerdán jelentette be, hogy pártjának 5 európai parlamenti képviselője csatlakozni fog a Le Pen vezette francia Nemzeti Front 7 EP-képviselőjéhez, s a flamand szélsőjobboldali párt, a Vlaams Belang 3 törvényhozójához. Ezt a számot még néhány osztrák, olasz, brit és bolgár EP-képviselő egészíti ki, így a jövendő frakció 20 emberből áll majd.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az új képviselőcsoportot ki fogja vezetni. Elvileg a poszt a franciáknak jár, hiszen a szélsőjobboldali frakción belül ők adják a legtöbb tagot. Elképzelhető azonban, hogy Jean-Marie Le Pen nem akarja majd személyesen ellátni ezt a tisztséget, s átadja egyik "alvezérének", például az Európai Parlament működésének rejtelmeit sokkal jobban ismerő Bruno Gollnischnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS