2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

România Liberă: a magyar vámosok megalázzák a románokat

2007. január 08. 16:32, utolsó frissítés: 16:32

Nagylaknál a magyar vámosok kiürítik a román állampolgárok gépkocsijainak csomagtartóit, állítólag tömegével alázva meg az európai országokban dolgozó, ottani munkahelyükre visszatérni akaró románokat – számolt be mai lapszámában a România Liberă című napilap. A tudósítás szerint vámosok továbbá kidobatták az utazók autójában talált élelmiszereket, így töltött káposztát, sajtot, pálinkát, kolbászféléket is.

A lap újságírója helyszíni tudósításban szólaltatott meg haragos románokat, akik értetlenül álltak a történtekkel szemben. Azt panaszolták, hogy a magyar vámosok aprólékosan átkutatták autójukat. "Ez megalázás. Hát nem európaiak vagyunk? Miért bánnak velünk úgy, mintha tolvajok lennénk?" - mondta az egyik utas a lapnak, amely szerint egyébként a tornyai átkelőhelyen sem volt jobb a helyzet a határátkelőnél.

Schlág László
bukaresti magyar vámattasé azonban az MTI érdeklődésére cáfolta a lapban megjelenteket. Szavaiból kiderül, hogy a lap újságírója keveri a fogalmakat, amikor magyar vámosokról ír, arról nem is beszélve, hogy a România Liberă címlapján lévő fotón egy magyar határőr szeme láttára nyitnak ki egy csomagtartót.

Az európai uniós előírások és a két ország vámszervezetei között tavaly év végén született megállapodás értelmében ugyanis az említett átkelőhelyekről már elvonultak a magyar vám- és pénzügyőrség tagjai. Pusztán jövedéki ellenőrzés folyik a jövedéki termékek (cigaretta és alkoholtermékek) esetében.

Más kérdés - mondja Schlág László -, hogy az ellenőrző hatósági emberek pénzügyőrök (és nem vámosok vagy határőrök), ők a vám- és pénzügyőrség tagjai, csak éppen nem vámellenőrzéssel, hanem szúrópróbaszerű jövedéki ellenőrzéssel foglalkoznak, amire az uniós és magyar jogszabályok lehetőséget adnak. Nem "Vám- és pénzügyőrség", hanem "Pénzügyőr-ellenőrzés" (excise control) feliratú dzsekiben végzik feladatukat. Az ellenőrzés nem azon a sávon történik, amelyen a gépkocsik belépnek, hanem egy arra külön kialakított területen - mondta az attasé. A lap állításaira reagálva továbbá kijelentette: élelmiszert ezek az alkalmazottak nem ellenőrizhetnek, és nem is ellenőriztek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS