2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szamosközi István plagizált?

2007. január 08. 16:57, utolsó frissítés: 19:10

Dr. Szamosközi István egyetemi tanár doktori tézisében egy francia tanulmány gondolatmenetét követi – állította mai sajtótájékoztatón Bodó Barna, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) elnöke. Bodó szerint ez kimeríti a plágium fogalmát.

Úgy tűnik, Szamosközi 1997-ben írt doktori tézise – mely könyv formájában is megjelent Evaluarea potenţialului intelectual la elevi címmel, három olyan oldalt tartalmaz, melynek gondolatmenete egyezik Jean-Louis Paour francia pszichológus egy, 1995-ben megjelent tanulmányával. Szamosközi doktori tézisének könyvészetében nem szerepel sem a tanulmány, sem pedig a kötet, melyben az megjelent.

A bejelentés háttere, hogy Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusokat a Babeş-Bolyai Tudományegyetem szenátusának december 20-i döntésével eltávolították állásukból. Az indoklásban többek közt az oktatók szakmai tevékenységét is elmarasztalták.

Mint Bodó elmondta, a sajtótájékoztató célja szemügyre venni azok szakmai tevékenységét, akik a két BKB-aktivista egyetemről való eltávolítását lehetővé tették. A sajtótájékoztatón egyedül a Pszichológia és Neveléstudományok kar dékánhelyetteséről volt szó – a BKB-elnök szerint Szamosközi tanácsolta a BBTE-rektornak Hantz és Kovács kirúgását.

A BKB-elnök tagadta, hogy valamiféle bosszúról lenne szó, elmondta: csak azt szeretnék, ha kiderülne az igazság. A tanügyminisztériumot már értesítették az ügy kapcsán.

Szamosközi Istvánt többször kerestük irodai, illetve saját mobilszámán, de nem sikerült elérnünk. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS