2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PRM-nek köszönhetően „szélsőjobbosok groteszk tömörülése alakul az Európai Parlamentben”

2007. január 09. 11:55, utolsó frissítés: 11:55

„Szélsőjobbosok groteszk tömörülése alakul az Európai Parlamentben” – így jellemzik az EP legújabb, szélsőjobboldali frakcióját, amely a tervek szerint a testület jövő heti strasbourgi plenáris ülésén alakul meg. A képviselőcsoportnak egy bolgár és öt román tagja is lesz - írja az euractiv.hu. Tulajdonképpen az Unió bővülésének köszönhetően alakulhat meg a frakció. Január elsejéig ugyanis nem volt lehetséges a szélsőjobbosok szervezett tömörülése, mivel egy frakció megalakításához legkevesebb 19 képviselőre van szükség.

A várhatóan húsztagú csoport legalább hat tagállam europarlamenti képviselőiből tevődne össze, várakozások szerint közéjük tartozna a romák ellen kampányoló szélsőséges bolgár Ataka egyik tagja, továbbá a Nagy-Románia Párt (PRM) öt tagja. A szélsőjobboldali frakció további potenciális tagjai: Alessandra Mussolini, a hajdani olasz fasiszta vezető unokája, valamint az ultrakatolikus Lengyel Családok Ligája. A hivatalos frakció létrehozásával a parlamenti csoportosulás jelentősebb uniós támogatáshoz jut.

A frakció vezetője Bruno Gollnisch francia euroképviselő, Jean-Marie Le Pen Nemzeti Frontjának alelnöke lesz. A csoportosulás neve Szülőföldek Európája vagy Identitás, Szuverenitás, Hagyomány lenne. A frakció létrehozásában oroszlánrészt vállaló Andreas Mölzer osztrák europarlamenti képviselő szerint a kezdeményezés igencsak kiforrott, és máris van közös programjuk.

A szocialista európai parlamenti frakció vezetője, Martin Schulz szélőjobboldaliak groteszk tömörülésének nevezte a csoportot. "Az euróképviselők eme bohócbandája pontosan ott helyezkedik majd el, ahova tartozik: a parlament szélén. Egy ilyen ultranacionalista nemzetközi csoport léte groteszk ötlet, jól tesszük, ha tevékenységüket nagy figyelemmel követjük" – fejtette ki a német euroképviselő.

Chris Davies liberális képviselő egy jó oldalát is látja a kezdeményezésnek: "Így legalább tudhatjuk, kik az ellenségeink" – mondta. James Ellen brit konzervatív képviselő, az Európai Parlament egyik legrégebbi tagja szerint az új frakciónak "semmi köze nincs a parlamenti csoportosulások többségéhez, és nincs különösebben konstruktív szerepe sem". (hírszerk., euractiv.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS