2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több veszélyeztetett faj kerülhet be illegálisan az EU-ba Románia és Bulgária csatlakozásával

2007. január 09. 14:00, utolsó frissítés: 15:18

Románia és Bulgária uniós csatlakozásával egyre nagyobb számban kerülhetnek be illegálisan veszélyeztetett állat- és növényfajok az EU-ba – véli egy tanulmányban a TRAFFIC, a veszélyeztetett fajok kereskedelmét ellenőrző szervezet. Szerintük aggodalomra ad okot, hogy a két ország jogi rendszereinek hiányosságai akadályozzák a veszélyeztetett fajokra vonatkozó uniós jogszabályok alkalmazását. A hatóságok megfelelő továbbképzésének hiánya miatt gyakran nem ismerik a csempészek által alkalmazott technikákat és módszereket, amelyekkel illegálisan juttatnak be veszélyeztetett állatokat és növényeket az európai közös piacra – áll a WWF honlapján.

Közép- és Kelet-Európa számos olyan fajnak ad otthont, amelyek ritkák, vagy már ki is haltak Nyugat-Európában, ilyen például a barnamedve, a kerecsensólyom, a tokfélék, vagy a növények közül a ciklámen és a hóvirág. A régió ugyanakkor már régóta fontos tranzitszerepet játszik a világ különböző részeiből származó veszélyeztetett fajok és a belőlük készült termékek EU-ba történő behozatalában. A térség jelentős újraexportálója például az élő hüllőknek, egzotikus madaraknak. Számos ország jelentős kaviárexportáló vagy reexportáló, így például Lengyelország, Törökország, Bulgária és Románia.

„Az EU-nak biztosítania kell, hogy mind a 27 tagállam rendelkezzen a megfelelő hatósági létszámmal és szaktudással, hogy eredményesen tudjanak fellépni az illegális kereskedelemmel szemben” – fogalmazott Kecse-Nagy Katalin, a TRAFFIC Közép- és Kelet-európai programjának programvezetője és a tanulmány társszerzője. (fn.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS