2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Plágium-ügy: Szamosközi szerint alaptalan a vád

2007. január 09. 15:07, utolsó frissítés: 15:29

Teljesen alaptalannak minősítette Szamosközi István, a pszichológia kar dékánhelyettese Bodó Barna BKB-elnök vádját, miszerint doktori tézisében plagizált.

Szamosközi 1997-ben írt doktori tézise – mely könyv formájában is megjelent Evaluarea potenţialului intelectual la elevi címmel, három olyan oldalt tartalmaz, melynek gondolatmenete egyezik Jean-Louis Paour francia pszichológus egy, 1995-ben megjelent tanulmányával. Szamosközi doktori tézisének könyvészetében nem szerepel sem a tanulmány, sem pedig a kötet, melyben az megjelent – derült ki a tegnapi sajtótájékoztatón.

>> A szóbanforgó három oldal a francia szöveggel együtt itt letölthető .pdf formátumban, 1 MB >>

Szamosközi a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) honlapján ma megjelent közleményében elmondja, a szóban forgó három oldal dolgozatának egy bevezető, elméleti részét képezi.

A fejezetben a pszichodiagnosztika főbb paradigmáit vázolta fel; miután jelezte ezt a szándékát, arra törekedett, hogy az általánosan elismert referencia-munkákat a lehető leghívebben kövesse, jelezte a paradigmák kidolgozóinak nevét, és sosem állította, hogy azok saját hozzájárulásai lennének. Az általánosan elfogadott, klasszikus paradigmákat nem lehet eredeti módon tálalni, anélkül, hogy ne követne el alapvető hibákat az ember – így Szamosközi.

Az 1997-ben könyv formájában is megjelent doktori tézis eredetiségét fenntartja a pszichológus, saját kísérleti eredményeit a 3., 4., és 5. fejezet tartalmazza.

Az egyetemi tanár így elutasítja a BKB plágium-vádját, azt állítván, hogy azért próbálják szakmailag lejáratni, mert rendszeresen fellépett „a BBTE ellen irányuló szélsőséges tettek” ellen.

Nicolae Bocşan BBTE-rektor kemény és személyeskedő hangvételű közleményt adott ki ma a ezügyben: szerinte Szamosközi István doktori tézisét egy szakértőkből álló bizottság értékelte annak idején. Bodó Barnának semmilyen morális alapja nincsen a dolgozatot értékelni, erre sem “középszerű művei”, sem tudományos fokozata, sem pedig ismeretei nem jogosítják fel. Szamosközi nem plagizált – áll a rektor közleményében.

Bocşan közleménye ezen kívül a szokásos érveket sorakoztatja fel, zsarolásról, az egyetem lejáratásáról beszél. A rektor szerint a plágium-vád a BKB decemberben kezdett lejárató-kampányának a része azok ellen, akik nem osztják a csoport nézeteit. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS