2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kormány rendezné a giurgiu illetékek körül kirobbant botrányt

2007. január 09. 15:51, utolsó frissítés: 15:51

Rendezni kívánja a kormány a Giurgiu és a bulgáriai Rusze közötti határátkelőnél a gépjárművezetőktől megkövetelt tranzit- és környezetvédelmi díjak ügyét, amely az elmúlt napokban politikai üggyé terebélyesedett. A román-bolgár határszakaszon működő giurgiui átkelőnél ugyanis példa nélküli tiltakozási hullámot váltott ki a hét végén a kamionsofőrök körében a helyi önkormányzat által foganatosított tranzit- és környezetvédelmi illeték.

A giurgiui polgármesteri hivatal három éve kötelezi ilyen jellegű vám befizetésére azokat, akik a helyi határátkelőnél lépik át határt. Az autóbuszok 230 lejt, a teherautók és más típusú áruszállító járművek 100 lejt, míg a személygépkocsik és mikrobuszok vezetői 45 lejt kénytelenek fizetni.

Miután a hét végén a török, a bolgár és a román kamionsofőrök megtagadták az illeték kifizetését, és keresztbe fordított járműveikkel megbénították az átkelő forgalmát, Lucian Iliescu polgármester ideiglenesen felfüggesztette a giurgiui adóbehajtást. Leszögezte ugyanakkor, hogy a tranzit- és környezetvédelmi illeték végleges eltörlésére csak akkor hajlandó az önkormányzat, ha a kiesett bevételt a kormány az állami költségvetésből pótolja.

Meglena Kuneva, Bulgária fogyasztóvédelemért felelős EU-biztosa perrel fenyegette meg Giurgiu városát, ha az nem törli el az unióban ismeretlen határátlépési illetékeket. A helyzetet tarthatatlannak ítéli a román kormány is. Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök a szóban forgó illetékek eltörlését helyezte kilátásba, miután hétfőn tárgyalt Giurgiu polgármesterével és Radu Stroe kormányfőtitkárral. Ígéretet tett, hogy a kormány megkeresi majd a helyi önkormányzatok kieső bevételének pótlásához szükséges forrásokat.

Lucian Iliescu ismételten bejelentette: felfüggesztették a díjak beszedését a hamarosan összehívandó rendkívüli képviselő-testületi ülésig, illetve a város vezetői és a kormány képviselői közötti tárgyalásokig. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS