2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átcsoportosították, illetve korkedvezményesen nyugdíjazták a vámosokat. Ők a csatlakozás nagy vesztesei

2007. január 10. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Az uniós csatlakozás egyik legnagyobb kárvallottjai a vámosok. 2007. január elsejével ugyanis átalakították a Román Vámhatóságot (ANV), 23 vámhivatal megszűnt, és közel 1300 vámtiszt maradt munka nélkül.

A megszüntetett szolgálati helyek hatvan százaléka (14 hivatal) a román-magyar, míg öt iroda a román-bolgár határon működött. 142 vámos a korkedvezményes nyugdíjazás mellett döntött, a többieket Románia ukrán, moldovai és szerb határszakaszaira vezényelték, illetve a Fekete-tengeri kikötőkben és az úgynevezett belterületi irodákban kaptak új feladatokat.

Az eddigi tízből két regionális vámigazgatóság (az aradi és a nagyváradi) is megszűnt, hiszen az új típusú szakmai tevékenység kevesebb adminisztrációt igényel. Az ANV még decemberben megszervezte azokat a versenyvizsgákat, amelyek eredményének függvényében az átszervezés következményeként beosztás nélkül maradt vámtisztek választhattak a fennmaradó, továbbra is működő hivatalok között.

A legnépszerűbb a szerb határszakasz, illetve a tengerparti munkahelyek voltak, míg a versenyvizsgán kevésbé jó eredményeket elért vámosok kénytelenek voltak az ukrán és moldáv szomszédságban található munkahelyekkel megelégedni. Az ANV által január elseje óta beszedett vámtételek 75 százaléka a közös európai kasszába vándorol, s csak a negyede marad Bukarestben. (wall-street, menedzsment fórum)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS