2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Kínosnak" tartja Cozma szabadlábra helyezésének indoklását az igazságügyi miniszter

2007. január 10. 13:24, utolsó frissítés: 13:24

Nem ért egyet Monica Macovei igazságügyi miniszter azzal, hogy Miron Cozma volt bányászvezért feltételesen szabadlábra helyezzék. Az erről döntő bizottság jelentését a tárcavezető kínosnak tartja: a szöveg azzal próbálja bizonyítani Cozma jó magaviseletét, hogy festegetett és irodalmi körre járt a börtönben.

A miniszter szerint a jelentés olyan dokumentumokat is tartalmaz, mely szerint a bányászvezér kivételezett helyzetben töltötte börtönbüntetését: például szabad volt mobiltelefont használnia. Mindezzel együtt a legnagyobb hiba az Iliescu-féle kegyelem volt két évvel ezelőtt, magyarázta a miniszter.

Cozma feltételes szabadlábra helyezését a bukaresti 5. kerületi bíróság fogadta el. A volt bányász-szakszervezeti vezető az 1991-es bányászjárás során elkövetett bűncselekmények miatt ítélték 18 évi börtönre. A szabadlábra helyezést már másodfokon megfellebbezték, így a döntésig Cozma rács mögött marad. A bányászvezérnek Ion Iliescu mandátuma utolsó intézkedéseként adott elnöki kegyelmet 2004 december 16-án, majd a civil társadalom felháborodására visszavonta az intézkedést. (radio guerilla/hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS