2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A România Liberă továbbra is állítja, hogy Nagylaknál a magyar vámosok élelmiszereket koboztak el

2007. január 10. 15:57, utolsó frissítés: 15:57

A România Liberă című napilap mai számában továbbra is azt állította, hogy a magyar vámosok a Magyarországra belépni szándékozó román állampolgároktól élelmiszert koboztak el. „A románokat félrevezették, és a szalonnájukat is elkobozták" - írta a lap, megerősítve a két nappal korábbi cikkében írottakat, melyek szerint Nagylaknál a magyar vámosok a Magyarországra belépni kívánó román állampolgárok szinte minden gépkocsijának a csomagtartóját kinyittatták, és tőlük nagy mennyiségű élelmiszert koboztak el.

A lap újságírója úgy fogalmaz: a hétfői cikk felidegesítette Budapestet, a magyar illetékesek pedig "hazudnak". Az újság nem említi, hogy az átkelőhelyen nem "vámosok", hanem a VPOP keretében dolgozó pénzügyőrök folytatnak jövedéki ellenőrzést. Továbbra is azt állítja, hogy a magyar "vámosok" szinte minden gépkocsi csomagtartóját kinyittatták, és elkobozták a megengedett mennyiséget meghaladó élelmiszert.

A lap megszólaltatta Ioan Handrát, az Arad megyei határrendészet parancsnokát, aki megerősítette: január 4-én és 5-én a délutáni órákban a magyar vámszervek csaknem minden gépkocsit félreállítottak és átvizsgáltak. A parancsnok - mint mondta - maga is felhívta az átutazni kívánó románok figyelmét, hogy esetleges élelmiszereiket ne vigyék magukkal, mert a magyar vám minden gépjárművet ellenőriz. Handra hozzáfűzte: néhány nappal korábban is jelezte már néhány román állampolgár, hogy a magyar vám "nem megfelelő módon" bánik velük. A parancsnok sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy írásban viszont senki nem reklamált az ügyben.

A lap újságírója furcsának tartja, hogy hivatalosan a magyar vámosoknak van joguk elkobozni élelmiszereket, amit meg is tettek, ezért érthetetlen - írja a lap -, hogy miért tagadják ezt ilyen vehemensen.

A újság két érintettet szólaltatott meg. Az egyik egy IT-mérnök, aki Németországban dolgozik. Mivel Nagylaknál túl hosszú volt a sor, Tornya - a battonyai átkelő - felé vette útját. Saját szemével látta, amint a magyar vámosok minden csomagtartót átvizsgáltak, elkobozva az élelmiszereket. Egy másik román állampolgár is megerősítette, hogy ellenőrizték az ő gépkocsiját is. (românia liberă, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS