2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megalakult a Magyar Tudományos Akadémia Kolozsvári Területi Bizottsága

2007. január 11. 09:01, utolsó frissítés: 10:23

Megkezdte működését a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kolozsvári Területi Bizottsága, amelynek létrehozásáról még az MTA 2006. október 30-i rendkívüli közgyűlése határozott - olvasható az Akadémia honlapján. Az MTA a tudomány regionális szerepének erősítése érdekében még 1961-ben kezdte meg a területi bizottságok országos hálózatának kialakítását.

Az öt magyarországi - a debreceni, a miskolci, a pécsi, a szegedi és a veszprémi - területi bizottság feladata az egyes régiók tudományos életének összefogása, koordinálása, szellemi közéletük szervezése. Hasonló szerepet tölt be az új Kolozsvári Területi Bizottság is, amely az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) keretében működik 2007. január 1. óta.

Feladata a romániai magyar tudományos közösség munkájának segítése, nyilvános fórumok biztosítása a kutatók számára, inter- és multidiszciplináris megbeszélések szervezése, regionális konferenciák támogatása, a tudományos kutatást érintő hazai és nemzetközi információk szolgáltatása, valamint a széleskörű tudományos ismeretterjesztés. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS