2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román és bolgár orvosokkal enyhítenék a csehországi orvoshiányt

2007. január 11. 14:21, utolsó frissítés: 14:21

Romániai és bulgáriai orvosokat toboroz Prága, hogy enyhítse a csehországi kórházakban és mentőszolgálatokban kialakult és egyre súlyosbodó orvoshiányt. Csehországnak jelenleg legalább 2 ezer orvosra lenne szüksége, hogy a kórházakban és a mentőszolgálatokban betölthessék az üres helyeket - közölte az egészségügyi tárca, amely már tavaly ősszel toborzókampányt indított Romániában és Bulgáriában, hogy csehországi munkára csábítsa az ottani orvosokat. Az egyik legfőbb érv, hogy Csehországban jelenleg a kórházi orvosok átlagfizetése 40-45 ezer korona körül van, s mintegy három-négyszerese a romániai és a bulgáriai átlagbéreknek.

A magasabb fizetésekért évente mintegy 500 cseh orvos távozik Nyugatra, elsősorban Németországba és Nagy-Britanniába. Ez igen jelentős szám, ha figyelembe vesszük, hogy a cseh orvosi karokat évente 1100-1200 végzős hagyja el.

A cseh kórházakban és rendelőkben már most is mintegy 1600 külföldi orvos dolgozik. Döntő részük, 1300 személy, Szlovákiából származik, mert nekik gyakorlatilag semmiféle nyelvi problémájuk nincsen. A román és a bolgár orvosokat családjaikkal együtt invitálják Csehországba, s féléves nyelvi képzést ígérnek nekik. Milan Kubek, a Cseh Orvosi Kamara elnöke szerint azonban egyéves képzésre lenne szükség, hogy a külföldi orvosok valóban megfelelően elsajátíthassák a cseh nyelvet, és kommunikálni tudjanak a betegekkel. "Nem lenne jó, ha a páciensek csak szótár segítségével értetnék meg magukat az orvossal" - írta a miniszternek címzett levelében Kubek.

Az orvoshiány problémája január elsejével, a munka új törvénykönyvének életbe lépésével elmélyült. Az új szabályzat ugyanis szigorúan korlátozza a túlórákat, így a kórházaknak több orvost kell alkalmazniuk, hogy tevékenységük összhangban legyen a törvényes követelményekkel.

A bukaresti és a szófiai cseh diplomáciai képviselet szerint lenne érdeklődés a csehországi munka iránt, de komoly akadályt jelent az a követelmény, hogy az orvosoknak meg kell tanulniuk csehül. Prága ennek ellenére nem adja fel, s folytatni kívánja a toborzókampányt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS