2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Isărescu: a béremelési nyomás a legnagyobb gondja az infláció elleni küzdelemnek

2007. január 11. 14:26, utolsó frissítés: 15:18

A rendkívül erős béremelési nyomás a legnagyobb gondja az idei, az EU-ban töltött első évi infláció elleni romániai küzdelemnek - nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági és pénzügyi napilapnak a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója, Mugur Isărescu. A tavalyi esztendő vártnál alacsonyabb árai meglepetést okoztak az elemzőknek, és oda vezettek, hogy az infláció mértéke novemberben a poszt-kommunista időszak legalacsonyabb értéke, 4,7 százalék lett.

Ám a jegybank újra és újra arra figyelmeztet, hogy 2007-ben jelentős lesz az inflációs nyomás, mert a gyors gazdasági növekedés és az EU-csatlakozás jelentősen erősíti a bérköveteléseket. A hivatalos előrejelzések szerint a bérek idén 12 százalékkal nőnek majd; 2006 első tíz hónapjában 17 százalék - az inflációnál sokkal nagyobb - volt az emelkedés.

Bár a Reuters által felkért elemzők arra számítanak, hogy az energiaköltségek megugrása miatt decemberben tovább folytatódott a fogyasztói árak növekedése, úgy vélték, hogy a mérték még így is a jegybank 2006 végére vonatkozó 4-6 százalékos céljánál alacsonyabb lesz.

A jegybank utolsó kamatalakító ülésén, decemberben változatlanul hagyta, továbbra is 8,75 százalékon tartotta az irányadó kamatlábat, ám egyben kihangsúlyozta elkötelezettségét a jövő évi szigorú monetáris politika mellett. (zf, reuters, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS