2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vosganian: rendben van, ha miniszterek privatizálnak állami cégeket

2007. január 11. 18:28, utolsó frissítés: 18:32

Nem összeférthetelen a miniszteri tisztséggel az, ha valaki tárcavezetőként állami cégek privatizációs bizottságaiban vesz részt – válaszolja a tárcáját ért kritikákra Varujan Vosganian, a konzervatívok kilépése után kinevezett gazdasági miniszter.

A legújabban vitatott ügy a Daewoo autógyár privatizációs bizottsága. "A testület olyan kormányhatározat alapján jött létre, melyet az igazságügy-minisztérium is véleményezett, és nem talált benne kifogásolnivalót. Akinek valami megjegyzése van, fáradjon az igazságügyhöz" – nyilatkozta Vosganian.

Decemberben több civil szervezet is kifogásolta a Tăriceanu-kormány gyakorlatát, mely jóval több tisztségviselőjének adott felmentést az összeférhetetlenségi törvény hatálya alól, mint korrupciós vádakkal


sűrűn kritizált elődje, a Năstase-kabinet.

A törvény szerint parlamenti tag, kormánytag vagy kormányügynökség vezetője nem lehet tagja az állami vállalatok privatizációját felügyelő bizottságoknak, illetve egyéb cégek igazgatótanácsának – kivéve, ha a kormány erre felmentést ad. A Năstase-kormány összesen 13, tavaly márciusig a Tăriceanu-kormány már több mint 70 esetben rendelkezett így. Az elvileg csak "kivételes esetben" járó felmentések közül 45-öt miniszterek és államtitkárok kaptak, összesítette az adatokat a Közpolitikai Intézet (IPP).

Vagyonnyilatkozataik szerint Bogdan Oltenanu házelnök, Gheorghe Barbu munkaügyi és Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter, továbbá Sebastian Bodu, a pénzügyőrség vezetője összesen 600 ezer új lejt (175 ezer eurót) kerestek, mert tagjai voltak a BCR és a CEC privatizációs bizottságának – ez utóbbi pénzintézet eladása kudarcba fulladt.

A felmentettek között van Nagy Zsolt informatikai miniszter, aki így lehetett tagja annak a bizottságnak, mely a Radiocomunicaţii, illetve a Posta privatizációs tanácsadó irodáját választotta ki. Szintén a 45-ötök közé tartozik Birtalan József, a köztisztviselők kormányügynökségének vezetője, és Jakab István pénzügyminisztériumi államtitkár. A legtöbb privatizációs bizottságnak – hét darabnak – Codruţ Şereş volt gazdasági miniszter volt tagja. (newsin/gândul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS