2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A lakosság 80 százalékának van hiteltartozása

2007. január 12. 12:06, utolsó frissítés: 12:06

A Román Nemzeti Bank (BNR) által közzétett hivatalos statisztika szerint a lakosság 80 százalékának van hiteltartozása valamelyik pénzintézetnél - olvasható a jegybank honlapjáról elérhető dokumentumban.

A banki hitelek egyre népszerűbbek ugyanis a lakosság körében. A viszonylag gyorsan mozgósítható tőke iránti vágy a bukarestiekben a legnagyobb: a kétmillió bukaresti tavaly novemberben valamivel több, mint hárommillió hitelszámla tulajdonosa volt. A sorban a Kolozs megyeiek következtek: az erdélyi megyében 624 ezer hitel jellegű kölcsönt tartottak nyilván, őket Argeş és Iaşi megye követte a sorban. A legvisszafogottabbak és a legóvatosabbak Szilágy, Giurgiu és Tulcea megye lakói voltak, egyenként körülbelül 160 ezer kölcsönnel.

A lakosság a múlt év végén összesen 91,5 milliárd lejjel tartozott a bankoknak; ennek az összegnek az 53 százalékát lejben, 47 százalékát devizában (főleg euróban) vették fel a hitelkérelmezők. Az ingatlanokra felvett jelzáloghitelek a fenti számokból 8,5 százalékkal részesednek.

A bankkártyák is terjedtek az elmúlt években. A 21,6 milliós Romániában tavaly novemberben 8,9 millió aktív kártya volt forgalomban: 8,7 millió darab lejalapú, míg 197 ezer devizaalapú készpénzkímélő eszközzel rendelkezett a lakosság. A bankkártyákat a bukarestiek, továbbá a Kolozs és Temes megyeik használják a legszívesebben, míg a Giurgiu és Călăraşi megyeiek idegenkednek tőlük a legjobban. (menedzsment fórum, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS