2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lassult tavaly az áremelkedés üteme

2007. január 12. 15:54, utolsó frissítés: 16:30

Tavaly a megelőző év üteméhez képest fele mértékben emelkedtek az árak, decemberben éves szinten 4,9 százalékos volt a drágulás, a tervezett szint alatt mozogtak az árak. Az elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy az idén, az uniós tagság első évében erős árnyomásra lehet majd számítani az energiaszektorban, illetve a bérek oldaláról kiindulóan is.

Decemberben havi szinten 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, az év egészében pedig 4,7 százalékos volt a drágulás, megfelelően a központi bank által prognosztizált 4-6 százalék közötti mértéknek. 2005-ben 8,6 százalékos volt a drágulás.

Az idén a gáz-és az áram díjának növelése várható azon túl, hogy a csatlakozás várhatóan a kereskedelmi forgalom élénkülését eredményezi, az viszont a magasabb exportárak után mozgó, emelkedő hazai piaci árakhoz vezethet. A cégek is erősebb béremelési törekvésekkel szembesülhetnek, hogy elejét vegyék a munkaerő elvándorlásának.

A kormány az idei maginflációt 3-5 százalék közé prognosztizálja, és azt tervezi, hogy 2010-2012 között csatlakozhat az eurózóna előszobájának számító ERM-2 rendszerhez, majd léphet be az eurózónába valamikor 2012-2014 táján. (mti9

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS