2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Első ízben haladta meg tavaly a téglaforgalom a beton falazóblokkokét

2007. január 15. 13:26, utolsó frissítés: 13:26

A hazai építőanyag-piacon a téglatermékek forgalma az idén elérheti a 170-180 millió eurót, azaz 20 százalékkal több lehet a tavalyinál, írta a Ziarul Financiar gazdasági napilap piaci elemzőket idézve. „Tavaly a téglaforgalom értéke évek óta első alkalommal haladta meg a beton falazóblokkok forgalmát. A kereslet nagyon nagy, és tavaly a termelők nem is tudták kielégíteni” - mondta Nicolae Neag, a segesvári Siceram Sighisoara kereskedelmi igazgatója. A vállalat részesedése 8 százalékos a téglapiacon.

A téglatermékek az elmúlt években magasabb áruk miatt szorultak vissza a beton falazóblokkokkal szemben. Az árkülönbözet most 5 százalékkal a tégla előnyére fordult a korábbi, 20 százalékkal magasabb árhoz képest.

Tavaly ugrásszerűen megnőtt az építővállalatok téglakereslete, de a viszonylag alacsony belföldi termelési kapacitás miatt a kereslet felét import fedezte. Az import oroszlánrészét az osztrák Wienerberger magyar részlege szállította. Nagy tételek érkeztek Szerbiából és Horvátországból is. - Az idén az import csökkenni fog a belföldi gyártók kapacitásnövelése miatt - mutatott rá Neag.

A legnagyobb hazai téglagyár az osztrák Wienerbergeré: tavaly nyitotta meg 18 millió eurós beruházással Nagyszebenben. Ezzel együtt a Wienerberger már 36 millió eurót fektetett be a Romániában. Terveiben szerepel egy 20 millió eurós beruházás is a Kolozs megyei alsódetrehemi téglagyárba.

A másik nagy téglapiaci szereplő, a Kronberger csoport 3 millió eurós beruházással modernizálta gyárait Buzauban és Marosvásárhelyen. A segesvári Siceram 8 millió eurós beruházással hőszigetelő falazóblokk termelő üzemet létesített. Jelenleg napi 800 köbméteres kapacitással termel. A piac további jelentősebb szereplői a Ceramica Iaşi és a zilahi Cemacon. (zf, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS