2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Legalább kétszáz vadkant lőttek ki a dúsgazdag meghívottak Ţiriac bályoki vadászterületén

2007. január 15. 16:36, utolsó frissítés: 16:39

Mintegy kétszáz vadkan vált a dúsgazdagok szórakozásának áldozatává a hétvégén az egykori teniszcsillagból milliárdos üzletemberré vált Ion Ţiriac magán-vadászterületén. Az üzletember Bályokon működtetett vadászbirodalmában az idén szervezték meg harmadik alkalommal a vadászatot, amelyen számos dúsgazdag külföldi üzletember is részt vett. A Ţiriac által 49 évre bérelt, 1400 hektáros bekerített területen ezúttal is hajtók terelték a magaslesen várakozó vadászok puskája elé a vaddisznókat.

Sajtóbeszámolók szerint az üzleti és pénzvilág olyan külföldi "csillagai" ragadtak fegyvert, mint Rudolf Streicher volt osztrák pénzügyminiszter, Wolfgang Porsche, a Porsche-autógyár örököse, Siegfried Wolf, a Magna Európa mamutvállalat elnöke, Franz Rauch, Európa legnagyobb üdítőgyárának tulajdonosa és Carlo Pesenti, az olaszországi ItalCementi konzorcium elnöke. A Krónika szerint Bályokra várták az egykori Forma-1-es világbajnok Michael Schumachert és testvérét, Ralfot is, ők azonban nem érkeztek meg. Romániából többek között Petre Roman volt kormányfő és Dimitrie Sturdza herceg vett részt a rendezvényen.

A meghívottak a hétvégén tíz magánrepülővel érkeztek a nagyváradi repülőtérre, onnan terepjárók szállították őket a 45 kilométerre fekvő, a Károlyi grófi család által alapított vadaskertbe. Az idei vadászatra hatszáz vaddisznót neveltek - többségüket Ausztriából szállították Bályokra -, és a tudósításuk szerint ki is lőtték egyharmadukat, vagyis a felnőtt példányokat. Hatvan hajtó, összesen 108 fős csapat segédkezett az "üzletszerű vérengzés" lebonyolításában.

Az állatvédő szervezetek - akárcsak az előző két alkalommal -, most is tiltakoztak a szerintük értelmetlen pusztítás ellen. Az Állatokkal Szembeni Kegyetlenség Megelőzéséért Egyesület erkölcstelennek és méltatlannak nevezte az eljárást. Ana Halmegeanu, a szervezet elnöke közleményben ítélte el a "ketrecben történő vadászatot". A Vier Pfoten állatvédő egyesület romániai szervezete emberi-erkölcsi szempontból elfogadhatatlannak minősítette a mészárlást. A Bihar megyei sportvadászok szövetségének elnöke úgy fogalmazott a Romania Libera című bukaresti lapnak: ez tulajdonképpen nem is vadászat volt, hanem inkább a vadak sportszerűtlen "betakarítása".

Ţiriac szerint az ilyen vadászatokra szüksége van az országnak, a nagy üzletek ugyanis az eurómilliárdos körökben fehér asztal mellett, sportolás vagy vadászat közben köttetnek. (krónika, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS