2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kémügy: Kerekes elismerte, telefonkártyát kapott Sztancsevtől

2007. január 16. 12:41, utolsó frissítés: 12:41

Kerekes Gábor, az RMDSZ ügyvezető alelnöke elismerte, hogy egy Ausztriából hozott telefonkártyát kapott Sztamen Sztancsevtől, az energetikai privatizációs kémbotrány egyik kulcsfigurájától – derült ki abból a beszámolóból, amelyet a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyosztály (DIICOT) ügyészei ismertettek tegnap a bíróság előtt. Kerekes Gábort január 3-án és 4-én hallgatták ki tanúként, az ügyészek pedig megállapították, hogy az RMDSZ alelnöke azért kapta a külföldi telefonkártyát Sztancsevtől, hogy beszélgetéseiket titokban folytathassák.

Az ügyészek szerint a telefonbeszélgetések lehallgatása nyomán kiderült, hogy Kerekes kapcsolatban állt a jelenleg vizsgálati fogságban levő Vadim Benjatovval és Sztamen Sztancsevvel. Az ügyészségi dokumentum szerint Sztancsev azt kérte Kerekestől, hogy ellenőrizze Gheorghe Seculici akkori miniszterelnök-helyettes irodájában, hogy a kormány átadta-e véleményezésre a kormányfő-helyettesnek azt a jogszabály-tervezetet, amely kimondja a Petrom 8 százalékos részvénycsomagjának eladását a kőolajipari társaság alkalmazottainak. Az ügy kapcsán egyébként tanúként jelent meg az ügyészek előtt Meyer Tamaş, az OMV Románia marketing-igazgatója, valamint Wolfgang Ruttenstorfer, az osztrák csoport vezérigazgatója és a Petrom igazgatótanácsának elnöke is.

Az ügyészek bizonyítékokat terjesztettek a bíróság elé annak igazolására, hogy a Sztancsev vezetésével működő kémhálózat tagjai tudatosan továbbítottak bizalmas információkat az állami intézményekből az érdekelt személyeknek.

A DIICOT kiterjesztette a vizsgálatokat Sztancsev, Donciu és Benjatov ügyében, akiket a védelmi ipart, valamint a Nuclearelectrica társaságot érintő árulással és kémkedéssel is gyanúsítanak. A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék tegnap elutasította Vadim Benjatov kérését a Bukarest elhagyására vonatkozó tiltás, illetve az őrizetbe vételi parancs visszavonásával kapcsolatban. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS