2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bővül az üdítőital-piaci forgalom. Csökken a szénsavas italok részaránya

2007. január 16. 14:37, utolsó frissítés: 14:37

A hazai üdítőital piac forgalma az idén elérheti a 817 millió eurót, ez 12 százalékkal haladja meg a tavalyit – számol be a Ziarul Financiar gazdasági és pénzügyi napilap az Euromonitor által végzett felmérésre hivatkozva.

Az üdítőital fogyasztás tavaly 7 százalékkal 2,23 milliárd literre emelkedett. Ezen belül mennyiségben az ásványvizek forgalma tette ki a legnagyobb hányadot, összesen 1,1 milliárd litert, több mint 300 millió euró értékben. A 44-50 literes egy főre eső éves fogyasztás messze elmarad a 140 literes uniós átlagtól. "Az ásványvízpiac az idén 3-4 százalékkal nőhet, mégpedig teljes egészében a csendes ásványvizeknek köszönhetően" - véli egy ágazati szakértő.

Tavaly 400 millió liter buborékmentes ásványvíz fogyott, szénsavas pedig 700 millió, ami utóbbi 3 százalékkal alacsonyabb a 2005-ösnél. Az üdítőital piacon kizárólag a szénsavas ásványvizek forgalma csökkent. A másik végletet a gyümölcslé, az jegestea és a csendes ásványvíz képviseli 20 százalékos forgalom-növekedéssel. A legnagyobb növekedést a jeges tea érte el közel 30 százalékkal. Ezt a piacot a Canadean uralta 16 millió literrel, amit sorrendben a QAB (Lipton Ice Tea), a Coca Cola HBC (Nestea) és a Pfanner követ. A szénsavas italoktól a csendes italok, gyümölcslevek és kész teák felé mutató irányzat megegyezik a fejlettebb piacokra jellemző folyamatokkal.

Az üdítőital-gyártók az uniós csatlakozás után egyre nagyobb figyelmet fordítanak a külföldi piacokra. Az egyedüli teljes román tulajdonban lévő piaci szereplők, a Romaqua és az European Drinks növelni tervezik az export részarányát forgalmukban. (zf, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS