2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olasz vagy francia finomítót vásárolna a Rompetrol

2007. január 16. 17:41, utolsó frissítés: 17:41

Az idén olaszországi vagy franciaországi olajfinomítót vásárolna a Rompetrol olajtársaság, közölte a csoport vezérigazgatója, Dinu Particiu.

Franciaországban két létesítményt szemelt ki a társaság, a Petit-Couronne-t és a Reichsttet-Vendenheimet. Ezek kapacitása hasonló a társaság Petromidia finomítójáéhoz, a Rompetrol pedig éppen olyat szeretne. Az idén megnyitja a cég első franciaországi benzinkútjait is, saját márkaneve alatt, miután már 2005-ben megvette a francia Dyneff csoportot. A Dyneffnek 220 franciaországi és olaszországi benzinkútja van. Érdekeltséget kíván szerezni a szerbiai NIS finomítóban.

A terjeszkedéshez úgy szerezne pénzt a társaság, hogy kisebbségi hányadát eladná egy külföldi társaságnak. Az ügylet márciusban zárul le, máris számos ajánlat érkezett. Megtörtént a Rompetrol felértékelése is. A kisebbségi csomag olyan hányada után, amelyhez nem jár döntési jog, pénzügyi befektetők is érdeklődnek Patriciu tájékoztatása szerint. Még nem dőlt el, hogy 10-15, vagy 22 százalékot adnak el, ez az ajánlatokon is múlik. Ezek egyébként egymáshoz nagyon hasonlítanak. A választásban a legfontosabb szempont az lesz, milyen szinergiákat ígér az új tulajdonos.

A Rompetrol Group N.V. székhelye Hollandiában van. A társaság 13 országban van jelen, részvényei többsége francia, román, spanyol és délkeket-európai tulajdonosok kezében van. A társaság elsősorban finomítással, marketinggel és kereskedelemmel foglalkozik, de van feltáró, termelő, fúró és szállító egysége is. Európa egyik legnagyobb független olajtársaságává kíván válni, erős pozíciókkal a Fekete-tengeri és a mediterrán térségben. (világgazdaság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS