2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A CEC privatizáció meghiúsulása Románia nyeresége lehet?

2007. január 16. 17:46, utolsó frissítés: 17:46

A Takarék- és Letéti Pénztár (CEC) privatizáció meghiúsulása Románia nyeresége lehet címmel közölt írást a Nine o'Clock portál. A felvetést azzal indokolják a szakértők, hogy a CEC nagyon fontos szerepet tölt be a hazai bankszektorban. A pénzintézet ugyanis körülbelül 7%-os piaci részesedést tudhat magáénak, és a fiókhálózata pedig az egész ország területét lefedi. Pont ez teszi különlegessé a CEC helyzetét, hiszen a bankszektor számára jelenleg nem számítanak vonzó célpontnak a mezőgazdasági és a vidéki területek. Az állami tulajdonban maradó takarékpénztár azonban részt vehet a falvak fejlesztésében és támogathatja azon vállalkozókat, akik vidéken kívánnak befektetni.


Így a cikk szerint a 70%-os részvénycsomag stratégiai befektetőnek való privatizációs értékesítése nem lett volna jó megoldás Románia számára. A CEC-et először át kell alakítani, és növelni kell a működési hatékonyságát. Ehhez azonban 20-25%-os tőkeemelésre lenne szüksége a pénzintézetnek, amely növelhetné a társaság teljesítményét és hitelességét. A feltőkésítésben a román állam, illetve egyéb pénzintézetek (itt valószínűleg az EBRD-re gondolt a szerző) is részt vehetnének. Fontos lenne viszont, hogy az állami tulajdonban maradó bank teljesítménye összehasonlítható legyen a többi a piacon tevékenykedő pénzintézettel.

A kormányzat azonban kudarcként élheti meg, hogy az állam nyakán maradt a CEC. A szerző ezt azzal indokolja, hogy az utolsó állami tulajdonban lévő pénzintézet értékesítése az egyik legfőbb célja volt a jelenlegi vezetőknek.

Végül azonban 2006. decemberében a privatizációs szervezet felfüggesztette az értékesítési folyamatot, mivel túl alacsony ajánlatot kapott a National Bank of Greecetől a 69,9%-os részvénycsomagra.

A CEC átszervezését minél hamarabb el kell kezdeni, és a befolyó tőkeemelést, amelyet a kormány december végén nyújtott a banknak új, innovatív termékek bevezetésére kell elkölteni. A szerző figyelmeztet arra, hogy nem szabad megismételni az Eximbanknál történteket. A 2005. végén befolyó 200 millió euró ellenére az Eximbanknál nem indultak meg a szükséges átalakítási folyamatokat. Amennyiben ehhez hasonlóan a CEC-nél sem történik semmi 2007-ben, akkor a privatizációs kudarc az egész ország kudarca lesz, amelynek komoly következményei lehetnek közép és hosszú távon. Így a román kormánynak hiteles partnerré kell tennie a pénzintézetet azon emberek számára, akik vidékén élnek. Ez lehet a bank sikerének a kulcsa. ( nine o'clock, tőzsdefórum)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS