2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olasz-román rendőri együttműködés a vendégmunkás-bűnözés megelőzésére

2007. január 17. 10:47, utolsó frissítés: 12:36

Az olasz hatóságok remélik, hogy a bűnözéssel is járó bevándorlási hullámot, így a romániai vendégmunkások migrációját is a jövőben ellenőrzésük alatt képesek tartani, bár Románia európai uniós csatlakozásával javulhat a helyzet - ezt az álláspontot érzékeltette tegnap Bukarestben Romano Prodi olasz miniszterelnök.

Prodit Călin Popescu-Tăriceanu kormányfő fogadta, de a vendég közös asztalhoz ült Traian Băsescu államfővel is. Ezeken a megbeszéléseken a két országnak az Európai Unión belüli együttműködése számos formája volt terítéken. Így a két kormányfő aláírta a román-olasz stratégiai partnerség új prioritásait rögzítő politikai nyilatkozatot.

A témák között szerepelt a román vendégmunkások olaszországi helyzete, például az, hogy az olasz hatóságoknak az utóbbi időben meggyűlt a bajuk a bevándorlók egyes csoportjaival. Prodi jelezte: az olasz hatóságokat jelen pillanatban az foglalkoztatja, hogy miként ellenőrizhetik alaposabban a bevándorlási folyamatot. Éppen ezért felek arról határoztak, hogy a két ország rendőrei együttműködnek majd az Olaszországban élő román vendégmunkások bűnözésének megelőzése érdekében. Tăriceanu kijelentette: Romániának nem érdeke, hogy néhány, bűncselekménybe keveredett állampolgára miatt csorbát szenvedjen az országról kialakított kép a világban.

Prodi az Olaszországban élő nagy létszámú román közösségre utalva közölte: senkinek sem érdeke a bevándorlás korlátozása. Kifejezte reményét, hogy Románia EU-csatlakozása nyomán idővel önmagától is csökkenhet a bevándorlás mértéke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS