2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tavaly közel 13 millió euró nettó jövedelmet regisztrált Verestóy Attila

2007. január 17. 18:04, utolsó frissítés: 18:05

A Bukaresti Értéktőzsdére helyezte át gazdasági tevékenysége súlypontját Verestóy Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője – számol be a Krónika. Mindez a leggazdagabb magyar politikus hét végén keltezett vagyonnyilatkozatából derül ki. A szenátus honlapján megnézhető dokumentum adatai szerint Verestóynak tavaly 2,91 millió eurós bevétele származott tőzsdei részvényeladásból, a birtokában lévő értékpapírok pedig 4,1 millió euróval érnek többet, mint amennyiért vásárolta azokat.

Mégsem a tőzsde hozta a legjelentősebb bevételt 2006-ban a vállalkozó politikusnak. Verestóy 8,256 millió euró bevételt könyvelhetett el Hungastro-részvényei egy részének az eladásából. A szenátor 2005 májusában még többségi tulajdonosa volt az étkezési jegyeket forgalmazó részvénytársaságnak. Tavaly januárra azonban a korábbi 50,56 százalékról 37,14 százalékra csökkent részesedése a cégben.

Tavalyi vagyonbevallása szerint a részvények 13,42 százalékáért 3,68 millió eurót kapott. A részvények 27,13 százalékát kitevő most eladott csomag 8,256 millió eurót ért. A Hungastróban való részesedés folyamatos csökkenése ellenére sem csappant meg az a haszon, amelyet Verestóy osztalékként vett ki a cégből. Ennek értéke a 2005-ös vagyonbevallásban 2,45 millió eurót, a 2006-osban 1,82 millió eurót, az ideiben pedig 1,71 millió eurót tesz ki.

Verestóy tavalyi jövedelme jelentős része bankszámláira került. Ezeken jelenleg a szenátor 9,5 millió eurója kamatozik. Tavaly ilyenkor bankbetéteinek összértéke nem érte el a négymillió eurót. A szenátor 622 ezer eurónak megfelelő összeget fektetett be az Infinity zárt alapba.

A rejtélyes Societatea Civila Aleea Modrogan egyesületben továbbra is 13,6 százalékos a részesedése, ennek értéke azonban több mint háromszorosára nőtt, és bevallása szerint immár meghaladja az egymillió eurót. Tovább nőtt a Scripta kiadónak kölcsönadott összeg nagysága is, mely immár meghaladta az 1,53 millió lejt. Az Új Magyar Szó bukaresti napilapot és az Erdélyi Riport nagyváradi hetilapot megjelentető kiadóban Verestóynak továbbra is 84,6 százalékos a részesedése. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS