2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európa Tanácshoz fordulnak a magyar országgyűlési képviselők BBTE-ügyben

2007. január 17. 18:16, utolsó frissítés: 18:16

Határozattervezetet nyújtanak be magyarországi politikusok az Európa Tanácshoz a jövő héten a kolozsvári Babeş-Bolyai Egyetemről kizárt két oktató ügyében - jelentette be Kozma József, a magayr országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának szocialista alelnöke ma Budapesten.

„Az Európa Tanácsnak elfogadott, Románia által is aláírt egyezményei vannak, többek közt az anyanyelvi, kisebbségi nyelven folyó képzés biztosításáról, alapszinten, középszinten és felsőoktatás szintjén is. Éppen ezért kezdeményezzük azt, hogy minél több támogatót szerezzünk Strasbourgban ahhoz - meghatározó, befolyásos nemzetek részéről is - , hogy alapvető emberi jogok érvényesülhessenek, és ezen belül a magyar kisebbségnek az a joga, hogy anyanyelvén tanulhasson felsőfokú szinten is" - hangsúlyozta Kozma József.

A parlamenti bizottság elnöksége az Országházban fogadta a Bolyai Kezdeményező Bizottság vezetőit, köztük a két kizárt egyetemi adjunktust. A megbeszélésen jelen volt a köztársasági elnöki hivatalának, a parlament külügyi hivatalának és a külügyminisztériumnak a képviselője is.

Németh Zsolt
, a külügyi bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: az összes parlamenti politikai erő támogatja a két kolozsvári oktatót, Hantz Pétert és Kovács Lehelt és elvárják, hogy a tanárok megfelelő eljárás után "teljes rehabilitációban részesüljenek". A képviselő rámutatott, hogy a magyar oktatási és kulturális, valamint a külügyminiszter is írt levelet román kollégájának az ügyben, választ azonban még nem kaptak.

Németh Zsolt szerint a következő hónapokban több olyan magasszintű kétoldalú találkozó lesz Magyarország és Románia között, ahol szóba kerülhet az erdélyi magyarok anyanyelvi felsőoktatásának kérdése. Az ellenzéki politikus egyúttal kiemelte, hogy szerinte legalább hét magyar nyelvű felsőoktatási intézményre lenne szükség Romániában, a magyarság arányának megfelelően.

Bodó Barna, a Bolyai Kezdeményező Bizottság elnöke rámutatott: amíg Romániában a magyarság aránya 6,6 százalék, addig a felsőoktatási intézményekben mindössze 4,4 százaléka magyar a hallgatóknak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS