2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: Románia Szerbia területi integritásának megőrzését akarja

2007. január 17. 18:42, utolsó frissítés: 18:42

Koszovó sorsának eldöntésekor szem előtt kell tartani Szerbia területi integritását, az államhatárok megváltoztathatatlanságát és a kisebbségek kollektív jogainak elvét - jelentette ki mai, belgrádi látogatása során Traian Băsescu államfő.

Vojislav Kostunica
szerb miniszterelnökkel megtartott találkozója után Băsescu úgy fogalmazott, hogy az európai fejlődés koncepciójában a nemzeti kisebbséghez tartozók kultúrával, nyelvhasználattal és társadalmi élettel kapcsolatos egyéni jogai szerepelnek, de a kisebbségek kollektív jogai nem váltak általánosan elfogadott, s éppen ezért kötelezően követendő elvvé.

Egy nappal korábban, a moldovai fővárosban Băsescu még határozottabban nyilatkozott. Az államok területi integritása megőrzésének, s a határok sérthetetlenségének elvét feltétlenül tiszteletben kell tartani Koszovó leendő státusának meghatározásakor - mondta, hozzátéve, hogy az elszakadásra törekvő szerbiai tartomány sorsáról hozandó döntés komoly próbatétele lesz a nemzetközi közösségnek.

Koszovó kapcsán Kostunica kifejtette, hogy a tartomány sorsának Belgrád számára elfogadhatatlan meghatározását nem lehet feltételül szabni a Szerbia EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások folytatásához. Egyetlen, az EU tagjává vált országtól sem követelték azt, hogy mondjon le területi integritásáról és szuverenitásáról, vagy egyezzen bele területe egy részének elvesztésébe - mondta.

A Boris Tadic szerb államfővel megtartott találkozó után Băsescu azt hangsúlyozta, hogy Szerbiának, s egész Európának is az lenne a jó, ha a vasárnapi parlamenti választások után a demokratikusnak tekintett - jelenleg részben kormányon, részben ellenzékben lévő - pártok valamilyen formációja alakítana újból kormányt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS