2018. december 19. szerdaViola
-3°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar állásfoglalás: nem zaklatják a magyar vám- és pénzügyőrök a román állampolgárokat

2007. január 18. 14:36, utolsó frissítés: 14:36

Magyar ellenőrzés miatt senkinek sem kellett várakoznia a belépéshez az elmúlt 17 napban, Románia csatlakozása óta; nincs tudomása róla, hogy kollégái bárkitől is élelmiszert vettek volna el, de ha kiderül, hogy mégis, akkor azt a vámost felelősségre vonják – hangsúlyozta mai sajtótájékoztatóján Márkus András, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának parancsnoka, reagálva a romániai sajtóban megjelent vádakra.

Hozzátette: a magyar-román szakaszon jövedéki adóellenőrzést, s kérelemre vámkezelést végeznek, s eközben mindig a nemzetközi szabályoknak megfelelően ellenőrzik a fuvarozók pihenési idejét és vezetői engedélyét.

Románia és Bulgária 2009 végéig kért és kapott haladékot az Európai Uniótól a dohánytermékek jövedéki adó minimumának megemelésére; ezzel együtt a tagországoknak lehetőségük van korlátozások bevezetésére. Magyarország a jövedéki adótörvény módosításával átmeneti rendelkezésként úgy döntött, hogy mindenkinek nyilatkoznia kell, aki a határ belépő oldalán Románia felől dohányterméket hoz be. Ha 17 évnél fiatalabb a belépő, akkor bármennyi cigarettát hoz Magyarországra, a teljes mennyiség után jövedéki adót kell fizetnie. Ha idősebb és 200 szálnál többet hoz Magyarországra, akkor az e feletti mennyiség után kell fizetnie - emlékeztetett.

Az ellenőrzés azonban nem akadályozhatja az utasok áthaladását, ezért elkülönítik a személyi és úti okmányok ellenőrzését a többi ellenőrzéstől. Az eljáró vámos dönthet arról, hogy az utast továbbengedi vagy lefolytat egy vizsgálatot jövedéki termékekre, ebben az esetben az érintettnek át kell sorolnia a forgalomból a vizsgálatra kijelölt helyre - közölte.

Tájékoztatása szerint az elmúlt 17 napban a magyar-román határátkelőhelyeken 67 esetben, csaknem 4 ezer szál cigaretta után 500 ezer forintot fizettek önként az áthaladók, ugyanakkor 244 esetben találkoztak nem jelentett termékkel, amelyet lefoglaltak, és összesen 3,5 millió forint bírsággal szankcionáltak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS