2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korrupcióval vádolják Miron Mitrea volt szállítási minisztert

2007. január 18. 16:19, utolsó frissítés: 16:19

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) folytatja a nyomozást abban a bukaresti telekcsere-ügyben, amelyben Miron Mitrea volt szállítási minisztert korrupcióval vádolják. A legfelső bíróság nem fogadta el az ügyészek korábbi döntését, miszerint lezárják az ügyet, ezért most Mitrea ellen büntetőjogi vizsgálatot indítottak.

A Bukarest szélén található Băneasa-negyed ingatlanparadicsomnak számít, ugyanis itt a telkek négyzetméterenkénti ára 800 és 1200 euró között mozog. Ebből a körzetből került egy 2,3 hektár nagyságú telek két magánszemély birtokába csere révén. A Băneasa repülőtér vezetősége által lebonyolított tranzakció törvényességét azonban a kárt elszenvedett Aviaţia Utilitară magáncég megkérdőjelezte, és feljelentést tett Mitrea ellen a korrupcióellenes ügyészségen. Azt kifogásolják, hogy a felek a vitatott telket ingatlanfelmérés nélkül cserélték el, így a valójában 18,4 millió eurót érő parcellát egy 450 ezer eurót érő földért adták oda.

A feljelentők szerint a telekcsere azért vált lehetővé, mert a volt szociáldemokrata miniszter megtagadta egy jogerős bírósági ítélet gyakorlatba ültetését. Ez elrendelte a szóban forgó értékes telek tulajdonlevelének kiállítását, de Mitrea ezt nem tette meg, hogy az a két magánszemély birtokába kerülhessen.

A legfelső bíróság szerint az esetet vizsgáló ügyész hibázott, ugyanis több szakaszt is átugrott a nyomozás során. Ezért a korábbi ügyészi döntés felülbírálása következtében Mitrea ismét a nyomozószervek látókörébe kerül. A volt miniszter közölte, hogy a legfelső bíróság döntését megtámadta már az Alkotmánybíróságon.

A Gândul című napilap tudni véli, hogy a Băneasa-ügy mögött ingatlanspekulánsok állnak, akik a repülőtér birtokában lévő terület magánkézbe való átjátszására törekednek. Kisebb parcellák megszerzése is rendkívül busás haszonnal kecsegteti őket. ( gândul, szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS