2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EP-képviselők levélben tiltakoznak Leonard Orbannal a BBTE-n történtek miatt

2007. január 18. 16:36, utolsó frissítés: 16:36

Levélben fordult Leonard Orban többnyelvűségért felelős európai biztoshoz ma négy liberális európai parlamenti képviselő, Szent-Iványi István (SZDSZ), a lengyel Bronisław Geremek, a finn Henrik Lax és az osztrák Karin Resetarits a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen kialakult helyzettel kapcsolatban.

A levélben emlékeztetnek arra, hogy 2006. november 22-én az egyetem két magyar oktatója megkísérelt magyar nyelvű feliratokat elhelyezni az egyetem épületeiben. Az egyetem biztonsági szolgálata ezt megakadályozta, és a feliratokat eltávolította. A két oktatót az egyetem szenátusának november 27-i határozata alapján kizárták az oktatói testületből, ellenük rongálás miatt büntetőeljárás zajlik.

Az egyetem rektora még 2005-ben engedélyezte többnyelvű feliratok elhelyezését az oktatási intézményben, ennek határidejét 2006. január 1-jében határozta meg. A feliratok elhelyezése nem történt meg, sőt a rektor 2006. november 9-én már úgy nyilatkozott, hogy a román törvények ezt nem is teszik lehetővé.

A levelet jegyző EP-képviselők szerint az egyetem eljárása ellentétes az európai értékekkel, illetve Románia és a Babeş-Bolyai Egyetem vállalt célkitűzéseivel. Arra kérik a többnyelvűségért felelős EU-biztost, hogy személyes befolyását felhasználva segítsen minden szereplő által elfogadható megoldást találni az egyetem multikulturális jellegének érvényesítésére, illetve a kizárt oktatók visszavételére.

"Bízom benne, hogy levelünk hozzájárul a helyzet rendezéséhez és a felek közötti érdemi kommunikáció felújításához" - kommentálta a kezdeményezést Szent-Iványi István. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS