2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A románok rohama miatt nincs többé menedékjog uniós állampolgároknak Írországban

2007. január 19. 10:45, utolsó frissítés: 10:45

Írország a jövőben még csak elbírálás tárgyává sem teszi román vagy más európai uniós tagországok állampolgárainak menekültkérelmét – jelentette be csütörtökön a kormány az ország bevándorlási törvényeinek további szigorításaként. Michael McDowell igazságügyi miniszter ugyanis úgy határozott: véget vet annak az írországi gyakorlatnak, amely lehetővé teszi más EU-tagországok állampolgárainak, hogy részesedjenek a menekülteknek nyújtott támogatási rendszerből, miután az utóbbi egy hétben 220 romániai kérelme érkezett a minisztériumába.

Az összes román állampolgárságú menedékkérőről úgy vélekednek, hogy megpróbálnak Írországban letelepedni annak reményében, hogy munkát találnak, egészségügyi ellátáshoz és lakáshoz jutnak, nem pedig üldöztetés elől menekülnek. „Ezt a határozott intézkedést annak megakadályozására hoztam, hogy a menedékjog intézményével az eredeti szándéktól eltérő célokra éljenek vissza" – mondta a miniszter.

A döntés azt jelenti: azok a menedékkérők, akik az EU másik 26 tagállamából származnak, nem szállhatnak meg a menedékkérőknek fenntartott állami szállásokon, és nem kaphatják meg az elbírálás idejére folyósított jóléti juttatásokat. Mostanáig a más EU-tagállamokból érkezett menedékkérőknek gyakran kiutaltak segélyeket kérelmük elbírálásáig, noha az szinte minden esetben elutasítással végződött. (híradó online)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS