2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés: Szili és Markó foglaljon állást a magyarországi támogatáspolitikáról

2007. január 20. 10:56, utolsó frissítés: 10:56

Szili Katalin házelnöktől elvárható, hogy nagyváradi látogatása alkalmával világosan és egyértelműen fejezze ki álláspontját a magyarországi határon túli politikáról. Markó Bélának, az RMDSZ elnökének is kötelessége lenne állást foglalnia e témában – így látja Tőkés László, az EMNT elnöke pénteken kiadott nyilatkozatában.

A királyhágómelléki református püspök visszautalt a több mint két évvel ezelőtti magyarországi népszavazásra, megállapítva, hogy "a jelenlegi, nemzetidegen magyarországi kormány csúfos szerepet játszott ebben". A magyar kormánynak a határon túli magyarsággal kapcsolatos politikáját Tőkés megszorító jellegűnek és leépülőnek minősítette.

Tőkés aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy - mint fogalmazott - egyes határon túli pártok, szervezetek és politikusok megalkuvóan viselkednek a magyarországi kormánnyal, illetve kormánypártokkal szemben.

"Az erdélyi magyarság számára rossz üzenete van például annak, hogyha Szili Katalin országgyűlési elnök, Markó Béla RMDSZ-elnök és a bihari RMDSZ a Magyar Kultúra Napját együtt ünneplik Nagyváradon, de ugyanakkor a magyar-magyar kapcsolatok válságáról, az erdélyi magyar kultúra és oktatás terén érvényesülő megszorításokról, a magyarországi támogatáspolitika visszaeséséről egyetlen szót sem szólnak" – olvasható a dokumentumban.

Tőkés szerint Szilitől joggal várható el, hogy nagyváradi látogatása alkalmával világosan és egyértelműen fejezze ki álláspontját a 2004. december 5-i népszavazás fémjelezte magyarországi határon túli politika vonatkozásában. Úgy véli, hogy Markónak politikai és lelkiismereti kötelessége volna állást foglalni a jelenlegi magyarországi kormánypolitikával szemben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS