2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Kirill 90 településen okozott kárt Romániában – Európát most Lancelot fenyegeti

2007. január 20. 17:15, utolsó frissítés: 17:15

Nem csökken a ciklontevékenység Európában: az elvonuló Kirill helyébe Lancelot jön – tájékoztatott a Realitatea Tv.

Lancelot kisebb és lassúbb lesz, Nagy-Britannia térségéből a Balti-tenger felé tart. 100 km/óra fölötti szélsebességre és lehűlésekre kell számítani Észak- és Közép-Európában. Lancelot Nagy-Britanniát, Franciaországot, Dániát, Németországot, Lengyelországot és a balti államokat érintheti.

A Kirill Romániában több főközlekedési út időlegesen járhatatlanná tett, települések tucatjai maradtak áram nélkül. A vihar 20 megye 90 települését érintette. A Hargita megyei 13B országutat mintegy 30 kidőlt fa tette járhatatlanná. Szatmárnémeti és Nagybánya között is kicsavart fák akadályozták három órán keresztül a közlekedést.

Személyi sérülés nem történt, holott még Bukarestben is autókat és kirakatokat törtek össze a vihar által kitépett fák. Viharriadót rendeltek el a Fekete-tenger partján, ahol megtiltották a hajóknak, hogy kifussanak a tengerre. A következő hidegfront a napokban az ország északi részén fejti ki hatását, ahol esőre lehet számítani.

Újabb adatok szerint Európában negyvenhét ember vesztette életét csütörtökön és pénteken a Kirill orkán miatt. Németországban megrongálódott a wittenbergi székesegyház, s több történelmi dokumentum is megsemmisült Sachsenhausenben, az egykori koncentrációs tábor helyszínén. A Kirill Moszkvában hűvös szél formájában meghozta az első januári havat az orosz fővárosba. (mti, realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS