2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szili: a magyarság belső struktúrája Románia EU-csatlakozásával átalakult

2007. január 22. 10:44, utolsó frissítés: 10:57

A magyarság belső struktúrája átalakult, nemzeti létünk új értelmezést s egyben új lehetőséget kapott Románia európai uniós csatlakozásával, az erdélyi kultúra pedig visszakerült Európába - ezt a gondolatot fejtette ki vasárnap Nagyváradon Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

A magyar házelnök a Magyar Kultúra Napja alkalmából vett részt a nagyváradi rendezvénysorozat egyik fővédnökeként a városi állami színházban rendezett gálakoncerten. Ennek keretében mondott beszédében a magyarság helyzetét és lehetőségeit vázolta fel Románia EU-belépésének tükrében.

A magyarság belső struktúrája Románia EU-csatlakozásával átalakult, nemzeti létünk új értelmezést s egyben új lehetőséget kapott - mondta, hangsúlyozva: ez a nemzeti lét a XX. századot meghaladva, csak erős kulturális alapokra épülhet, melynek


tartópillére csakis a kulturális autonómia lehet.

Európa a magyar kisebbségek történetében új fejezet, következésképpen az egyetemes magyar kultúra is erősödik általa - mondta Szili Katalin, aki szerint most már a nagyváradi, erdélyi kultúra is visszatért Európába.

Az integráció értékrendje önmagában a tagállamok önálló arculatát igényli, s magától értetődő tényként kezeli a kulturális sokszínűséget - fejtette ki a házelnök, hangoztatva, hogy nemzeti létünk javára kell fordítani az integrációt. Közösen kialakítandó nemzeti kulturális stratégia megteremtésére kell felhasználni az integrációban rejlő lehetőségeket - mondta a magyarországi politikus.

A rendezvénysorozat másik fővédnöke, Markó Béla RMDSZ-elnök beszédében kifejezte reményét: hamarosan eltűnik majd a magyarság életéből az "utálatos" kifejezés, hogy "határon túli magyar kultúra". Ha sikerül kihasználnia a magyarságnak az integrációból fakadó új lehetőségeket, akkor van is esély erre - tette hozzá. „Magyar kultúra csak egy van, amely ugyanakkor rendkívül sokszínű, így van erdélyi, felvidéki, délvidéki és kárpátaljai ága - mondta Markó. Mindannyian együtt leszünk egy olyan közös Európában, amely csak most van kialakulóban, s amely majd egyenlővé teszi e földrészen a kultúrát” - mondta.

„Ma még nem állítható, hogy Európában eltűntek a határok, de


e határoknak sokkal kisebb a jelentőségük,


mint egy évvel ezelőtt volt, amikor ugyanitt ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját" - mondta Markó. Emlékeztetett: néhány évvel ezelőtt még álmodni sem merték a romániai magyarok, hogy egyszer majd személyi igazolvánnyal is átléphetik a román-magyar határt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS