2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: nem látom a lehetőségét a közös listának

2007. január 22. 10:56, utolsó frissítés: 12:15

A magyarságot érintő néhány konkrét megoldandó kérdésről, az együttműködés további kereteiről folytatott rövid megbeszélést vasárnap Nagyváradon Markó Béla RMSDZ-elnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Markó Béla a beszélgetést követően az MTI hírügynökségnek elmondta: előre nem tervezett, de oldott légkörű volt ez a tanácskozás.


Néhány konkrét megoldandó kérdés volt terítéken


- mondta Markó, állást foglalva amellett, hogy a Lórántffy Zsuzsanna iskola sportpályájának ügyét megfelelően kellene kezelni. Arra a telekvitára utalt, amely a református egyház és a nagyváradi helyi önkormányzat között zajlik, mivel ez utóbbi az ortodox egyháznak utalta ki a sportpályát. Az RMDSZ-elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a gyerekek ma nem használhatják ezt a pályát. Ígéretet tett arra, hogy segít megoldást találni e problémára.

A másik téma a Partiumi Keresztény Egyetem akkreditációja volt. Már készen áll az a törvénytervezet, amely előírja ennek és néhány romániai magánegyetemnek az akkreditációját, néhány minisztérium már véleményezte azt. Markó azt ígérte, segíteni fog ennek a procedúrának a gyorsításában.

A két politikus az RMDSZ és az EMNT közötti viszonyról is eszmét cserélt. Megállapodtak abban, hogy


az egyeztető kerekasztalról szóló elképzelést mielőbb ki fogják dolgozni.


Más kérdés, hogy mikor tudnak majd tartani ilyen konzultatív fórumot - fűzte hozzá. Abban is megegyeztek, hogy a majdani résztvevők egy részét az RMDSZ, más részét pedig az EMNT jelöli ki. Készül az a közös "minimálprogram", amelyről korábban már szó volt, de amely a tervezetthez képest meg is késett - mondta Markó.

A felek az európai parlamenti választásokra szóló listák összeállításáról is tanácskoztak. Markó szerint


a törvény nem teszi lehetővé a közös lista készítését,


hiszen azt írja elő, hogy az illető pártnak, illetve politikai szervezetnek a tagjai lehetnek csak a listán, sőt, 200 ezer aláírást is össze kell gyűjteni e lista támogatásához.

„Az RMDSZ Operatív Tanácsa kedden ül össze, hogy rangsorolja a jelölteket, vagy legalábbis meghallgassa őket. Ott még beszélünk erről a kérdésről, de nem látom a lehetőségét a közös listának" - tette hozzá. Az valóban jó lenne, ha az RMDSZ-nek sokszínű listája lenne - mondta, de emlékeztetett arra, hogy a szervezetnek mindössze két befutója lehet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS