2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu: az államfő önkényuralmat próbál bevezetni

2007. január 22. 12:00, utolsó frissítés: 12:00

A hétvégén ismét Traian Băsescu ellenes támadásba lendült Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök, aki azzal vádolta meg az államfőt, hogy fehérorosz mintára önkényuralmat próbál bevezetni. „Azt kell látnunk, hogy ma Romániában dadog a politikum, és önkényuralmi rendszer készül, fehérorosz mintára. Ez lehetetlen, és éppen ezért a valóban demokrata gondolkodású pártoknak fel kell emelniük hangjukat, és ezt ki kell mondaniuk” – hangoztatta Tăriceanu a Kereszténydemokrata Parasztpárt (PNŢCD) hétvégi kongresszusán.

Éppen ezért a kormányfő nem lepődik meg a szociáldemokraták és nagy-romániások azon kezdeményezésén, hogy felfüggesztenék tisztségéből Băsescut. Tăriceanu egyébként úgy látja, saját fegyverei fordulnak most az államfő ellen: az ellenzék azokkal a megoldásokkal próbálja eltenni láb alól, amelyeket ő maga talált fel.

„Románia nem válhat sofőr nélküli autóvá csupán amiatt, hogy egyes utasok, akik jobbról ülnek, bekötött biztonsági övvel, vezetni szeretnének” – fejtette ki, kérve, hogy az államfő tartsa be az alkotmány által szavatolt határt az államelnök és politikai pártok, illetve az államelnök és a kormányfő között.

Arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy az általa vezetett alakulat támogatná-e a szociáldemokratáknak az államelnök felfüggesztésére vonatkozó kezdeményezését. „Nem fogok ilyenszerű reakciót javasolni, de azt sem garantálhatom, hogy miket fog mindaddig Traian Băsescu tenni. A liberálisok elleni folyamatos nyilatkozatai szélsőséges reakciókat hoztak felszínre” – mondta el, hozzátéve, bár nincsenek alapjai és perspektívái az államfő eltávolítására tett kísérletnek, nem kizárt, hogy ez az akció sikerrel fog járni. „Kemény küzdelem lesz, és talán Traian Băsescu is megtanul egy dolgot: tudod, hogyan kezdődik egy háború, de nem is sejtheted, hogyan lesz vége!” (antena3)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS