2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tizenkilenc százalékkal bővült az autópiac

2007. január 22. 14:36, utolsó frissítés: 15:25

Tizenkilenc százalékkal nőtt a 3,5 milliárd euró értékűre becsült hazai autópiac 2006-ban, a növekedés elsősorban az importautók iránti kereslet jelentős bővülésének tulajdonítható.

Az Autógyártók és -Importőrök Szövetségének (APIA) jelentéséből kiderült, hogy a hazai piacon értékesített gépkocsik száma 15,8 százalékkal emelkedett 2005-höz képest. Az új gazdára talált autók száma így meghaladta a 297 ezret. Az autópiac bővülése és az eladott gépkocsik aránya közötti különbség vélhetően a lízingelt autók miatt adódik, amelyeket még nem tekintenek eladott járműveknek.

Az autópiac növekedése elsősorban annak tulajdonítható, hogy 34 százalékkal nőtt az importjárművek értékesítésének aránya. A legnépszerűbb külföldi gépkocsi továbbra is a Renault, a francia autógyártónak annak ellenére sikerült megőriznie listavezetői pozícióját 21390 autót értékesítve, hogy eladásai 1,9 százalékkal csökkentek 2005-höz képest. Az értékesítési ranglistán alig 850 gépkocsival alulmaradva a Skoda következik, harmadik helyen pedig a Volkswagen áll 15 ezer eladott autóval.

A járműpiac növekedéséhez a hazai gyártmányú gépkocsik iránti kereslet bővülése is hozzájárult. Az itt készülő autókból tíz százalékkal több kelt el 2006-ban az előző évhez viszonyítva. A piacvezető továbbra is a Renault tulajdonában lévő Automobile Dacia, amely több mint 96 ezer gépkocsit értékesített. Ezt követi jelentős lemaradással a craiovai Daewoo autógyár, amely 23 ezer járművet adott el. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS