2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hároméves együttműködési megállapodást írt alá a magyar és román tudományos akadémia elnöke

2007. január 22. 14:58, utolsó frissítés: 14:58

A magyar és a román tudományos akadémia közötti együttműködésről írt alá megállapodást ma Budapesten a két intézmény elnöke. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és Ionel Haiduc, a Román Akadémia elnöke látta el kézjegyével a két intézmény közötti együttműködés részleteit 2009. december 31-ig rögzítő jegyzőkönyvet.

„A két akadémia közötti együttműködés kölcsönös érdek, függetlenül a politikai helyzettől, a politikától, vagy a politikusoktól" - hangsúlyozta a dokumentum aláírásakor Vizi E. Szilveszter. A tárgyalásokat követően az MTA elnöke elmondta: a következő magyar-román közös kormányülésre azt javasolják, hogy a két ország tudományos együttműködését is vegyék fel a napirendi pontok közé. A megbeszéléseket értékelve elmondta, hogy mindenekelőtt a fizika, a matematika, a kémia, valamint a nyelvészet, a történelemtudomány és a zenetudomány területén folytatják az együttműködést.

„Nagyon fontosnak tartjuk a Magyar-Román Történész Vegyesbizottság munkáját, amelynek eredményeit közösen publikálni akarjuk" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter. Hozzátette: az együttműködés keretében Magyarország segíti a román tudósokat, hogy eredményesen kapcsolódhassanak be a tudományos kutatásokat finanszírozó VII. uniós keretprogramba.

A ma aláírt jegyzőkönyvhöz tartozó témajegyzék 14 közös projektet tartalmaz. A listán szereplő programok címeiből kiderül: a magyar és a román kutatók együtt vizsgálják majd többek között a két ország uniós tagságának tapasztalatait, a nagyvárosoknak a regionális fejlődésben betöltött szerepét, a XIX-XX. századi Erdély etnikumai közötti kapcsolatokat és a szociális migrációt, valamint a zene és tánc helyét az európai kulturális örökségben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS